A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Wyoming

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Székhely: Cheyenne
Lakosság: 523 ezer fő
Kormányzó: Dave Freudenthal (demokrata)
Az elnökválasztás eredménye: 65% republikánus, 33% demokrata
Elektorok száma: 3

Innen jött: Lynne Cheney second lady, Dick Cheney alelnök felesége, John Godina háromszoros világbajnok és kétszeres olimpiai érmes súlylökő, Matthew Fox filmszínész

Madara a nyugati réticsiröge, virága az indián ecsetfű, fája az amerikai fekete nyárfa

Jelmondat: Equal rights. (angol) - Egyenlő jogok.

Forrás: Getty Images
Szarvasok a Yellowstone Nemzeti Parkban

Wyoming a vadon állama, ahol Magyarországnál 2,5-szer nagyobb területen él Budapest lakosságának negyede. Ezzel az USA legkisebb népességű állama, és csak a hatalmas Alaszkában kisebb a népsűrűség. Székhelye, Cheyenne elővárosokkal is mindössze 80 ezres település. Maga Wyoming egy majdnem tökéletes 444x603 kilométeres négyszög, minden határa vonalzóval van meghúzva.

Az állam döntően hegyvidék, de itt kezdődnek a préri végtelen síkságai is. Innen ered a Missouri sok fontos mellékfolyója, többek között a Snake és a Yellowstone. Hegycsúcsai négyezer méternél magasabbra nyúlnak. Itt található a híres Yellowstone Nemzeti Park jelentős része, és annak egyik fő nevezetessége, az Öreg Hűséges becenevű gejzír. Az állam területének kb. fele állami kézben van.

Az állam területére az 1700-as években érkeztek francia telepesek. Neve indián eredetű némi angol elferdítéssel, eredeti jelentése "a nagy folyó síkjánál". Az állam természeti csodái annyira lenyűgözőek, hogy az első Wyomingról szóló leírásokat el se hitték a keleti partiak.

1869-ben Wyoming adta meg elsőként az USA-ban a nőknek a szavazati jogot. Ezért kapta 1890-es állammá válásakor a megtisztelő "Egyenlőség Állama" nevet. A belépés után még volt egy helyi háború a farmerek között, de a központi kormány beavatkozásának hála nem fajultak el a dolgok. Wyoming gazdaságának alapjai a turizmus (síelés, nemzeti parkok) és a bányászat (kőszén, gáz, olaj, uránérc).

A lakosság elsöprő többsége fehér, a legnagyobb kisebbség a latin-amerikai és az indián.

Wyoming masszívan republikánus állam, 1964 óta nyert itt demokrata elnökjelölt. Szenátorai és képviselői is republikánusok, bár a kormányzó jelenleg demokrata párti. 2004-ben George W. Bush itt aratta egyik legnagyobb győzelmét, a voksok 69 százalékát bezsebelte.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!