Huszonöt országba juthatott szennyezett ír sertéshús

Vágólapra másolva!
Huszonöt ország polcaira kerülhetett dioxinnal szennyezett ír sertéstermék - közölték az ír hatóságok vasárnap. A szigetországban több olyan áruházlánc is visszahívta sajátmárkás termékeit, amely Magyarországon is jelen van, a magyar hatóságok azonban egyelőre nem tudják, hogy hozzánk is jutott-e az szennyezett termékekből.
Vágólapra másolva!

Huszonöt országba juthatott dioxinnal szennyezett ír sertéshús az ír hatóságok vasárnapi közlése szerint. Dublinban szombaton jelentették be, hogy a szeptember óta előállított összes disznóhúst visszahívják, mert veszélyesen magas arányban van bennük a rákkeltő anyagból.

A gyanús sertéshúst a francia és belga rutin határellenőrzés során fedezték fel, néhány sertéstermékben a megengedettnél 200-szor több dioxint találtak. A sertéshúsból készült termékeket Írországban az üzletekből, az éttermekből és a feldolgozó üzemekből is visszahívták.

Egyelőre tart annak a felmérése, mennyi írországi sertéshús jutott külföldi piacra. A berlini fogyasztóvédelmi hivatal elrendelte, hogy az Írországból származó, sertéshúsból készült termékeket távolítsák el az üzletek polcairól, de Nagy-Britanniába, Franciaországba, Hollandiába és Belgiumba is biztosan jutott a szennyezett húsból.

A magyar hatósághoz vasárnap délután érkezett meg az Európai Unió gyorsriasztási rendszerén keresztül az ír hatóságok jelzése a dioxinos disznóhúsról. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szóvivője arra kérte a lakosságot, hogy amíg a magyar élelmiszerbiztonságért felelős hatósági szervezet nem tisztázza, hogy Magyarországra került-e szennyezett hús, addig a magyar fogyasztók ne vásároljanak ír sertésből készült termékeket.

A BBC szerint Írországban a potenciális veszély miatt a Magyarországon megtalálható Lidl és a Tesco áruházláncok is levették polcaikról saját márkanevet viselő sertéstermékeiket.

Alacsony kockázat

Az ír élelmiszerbiztonsági hatóság közlése szerint szennyezett takarmánnyal etették az állatokat, erre vezethető vissza a mérgezés. Az ír élelmiszerbiztonsági hivatal szerint ugyanakkor a magas a dioxintartalmú húsnak meglehetősen alacsony az egészségügyi kockázata a fogyasztókra nézve.

A BBC-nek nyilatkozó élelmiszerbiztonsági szakértők szerint a veszély "nagyon-nagyon alacsony", a szennyezett húsból "irgalmatlan sokat kell enni, hogy látható hatása legyen". Írország tiszti főorvosa szerint senkinek nem kell orvoshoz fordulnia, aki ír disznóhúst fogyasztott.

Szakértők rámutattak, a dioxin csak akkor jelent veszélyt az emberi egészségre, ha huzamosabb időn keresztül magas koncentrációban van jelen a szervezetben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről