Merényletre készülőket vettek őrizetbe Brüsszelben

Vágólapra másolva!
Tizennégy, a hatóságok szerint az al-Kaidához kötődő embert fogott el Brüsszelben a belga rendőrség. Egyikük állítólag öngyilkos merényletre készült, de azt nem tudják, mi lett volna a célpontja. Brüsszelben éppen elkezdődött volna az uniós tagországok miniszterelnökeinek és államfőinek kétnapos találkozója.
Vágólapra másolva!

Tizennégy, az al-Kaida nemzetközi iszlám militáns szervezethez köthető embert vett őrizetbe a belga rendőrség. Egyikük a rendőrség szerint öngyilkos merényletet akart elkövetni, azt azonban nem tudják, mi lett volna a merénylők célpontja - írja a BBC John Delmulle belga államügyészre hivatkozva. A letartóztatásra nem sokkal az uniós tagországok kétnapos állam- és kormányfői találkozója előtt került sor.

Delmulle szerint elképzelhető, hogy az öngyilkos merényletet Pakisztánban vagy Afganisztánban készültek végrehajtani, de nem lehet kizárni azt sem, hogy Belgiumban vagy Európában robbantottak volna.

A belga hatóságok szerint a letartóztatott férfi már megkapta a "zöld jelzést" egy olyan akcóhoz, amelyből a terv szerint nem tért volna vissza. "A férfi elbúcsúzott a szeretteitől, mert tiszta tudattal akart a paraicsom kapuján belépni" - fogalmazott Delmulle a férfi kihallgatásán elhangzottakra hivatkozva. A "zöld jelzésről" szóló információ birtokában és a közeledő EU-s találkozó miatt "nem maradt más választásunk, ma kellett akcióba lépnünk" - tette hozzá az államügyész.

Az összesen 16 brüsszeli és egy Liége-i rajtaütésben 242 rendőr vett részt - írja a BBC hatósági forrásokra hivatkozva. Az akciókat megelőző nyomozást Belgium eddigi legfontosabb antiterrorista műveleteként írták le. A nyomozás egy Belga Iszlamisták nevű szervezet ellen irányult, melynek tagjait a hatóság gyanúja szerint Afganisztánban és Pakisztánban képezték ki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!