A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMészáros Krisztofer
11:00TornaBodzás gyakorlat
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:30AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Megerősítették az atom-tengeralattjárók ütközésének hírét

Vágólapra másolva!
Egy francia és egy brit atom-tengeralattjáró ütközött össze az Atlanti-óceánon - írta névtelen forrásokra hivatkozva a The Sun. A hírt a brit és francia védelmi minisztérium később megerősítette. Az ütközés során semmilyen nukleáris baleset nem következett be, de meg nem nevezett tisztek szerint komoly katasztrófa is történhetett volna. A tengeralattjárók nukleáris tölteteket is szállítottak.
Vágólapra másolva!

Két atom-tengeralattjáró ütközött össze február elején az Atlanti-óceán közepén - állítja meg nem nevezett haditengerészeti forrásokra hivatkozva a hétfői The Sun. A brit bulvárlap úgy tudja, hogy a baleset február 3-án vagy 4-én történt, és egy francia, valamint egy brit tengeralattjárót érintett, amelyek egymástól független küldetést végeztek ugyanabban a térségben.

Az értesülést hétfőn hivatalosan megerősítette a brit királyi haditengerészet főparancsnoka, Sir Jonathan Band tengernagy. Band a BBC szerint azt mondta, hogy a "néhány nappal ezelőtt történt" ütközés idején mindkét tengeralattjáró kis sebességgel haladt, és senki nem sérült meg.

"Egy víz alatti tárgy"

A brit királyi haditengerészet Vanguard nevű tengeralattjárója a Le Triomphant francia tengeralattjáróval ütközött; mindkét hajó atommeghajtású, és mindkettő atomtölteteket hordoz. A két tengeralattjárón összesen mintegy 250 főnyi legénység tartózkodott. Az ütközés nem okozott tragédiát, személyi sérülés nem történt, és sugárzó anyag sem került ki egyik tengeralattjáróról sem.

A BBC úgy tudja: a francia védelmi minisztérium már február 6-án közölte, hogy a Le Triomphant nekiütközött "egy víz alatti tárgynak", de a tárca akkori közleménye szerint ez a tárgy "valószínűleg egy konténer volt".

Egy helyen "fészkelnek"

A brit Vanguard Nagy-Britannia 4 darab V-típusú atom-tengeralattjárójának egyike, amely társaihoz hasonlóan 16 Trident-típusú ballisztikus rakétát hordoz. A brit atom-tengeralattjárók folyamatosan járőröznek az óceánok mélyén, de a kormány soha nem fedi fel, hogy merre járnak. Az atomrakétákat hordozó hajók első egységét 1992-ben bocsátották vízre, és a kötelék élettartama 2022-ig szól.

A haditengerészetek gyakran használják ugyanazokat a "fészkelőhelyeket" - mondta a BBC-nek John Large atommérnök. Large szerint mindkét haditengerészet csendes és mély térségeket keres, nagyjából azonos távolságra bázisuktól. "Úgyhogy ezeken az állomáshelyeken egész sok tengeralattjáró is összegyűlik, és nem csak Franciaországból vagy a királyi haditengerészettől, de Oroszországból és az Egyesült Államokból is."

"Elképzelhetetlen" következményei lehettek volna

A The Sun egy magas rangú brit haditengerészeti forrást idézve azt írja, hogy az ütközés lehetséges következményei "elképzelhetetlenek". Az idézett tiszt szerint egy atomrobbanás esélye minimális volt, de a radioaktív szivárgás lehetősége fennállt. A The Sun név nélküli forrása szerint akár a legénységet és a szállított atomtölteteket is elveszthették volna.

Az eset utáni vizsgálat szerint annak az esélye, hogy két tengeralattjáró összeütközzön, kevesebb mint egy a millióhoz. Az ütközés azért történhetett meg, mert a tengeralattjárók hangradarral tudják csak érzékelni egymást, a fejlett rejtőzködő technológiának köszönhetően azonban lehetséges, hogy valóban egyik hajó sem látta a másikat.

A The Sun szerint a Vanguardot vasárnap a skóciai Faslane kikötőjébe vontatták, a hajó testén pedig látható karcolások és horpadások voltak. A francia Le Triomphant Brest felé indult, súlyosan sérült hanglokátorral.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!