A hadseregnek adta hatalmát a madagaszkári elnök

Vágólapra másolva!
A hadseregek az úr Madagaszkáron, miután Marc Ravalomanana elnök az ellenzéki nyomásnak engedve kedden lemondott hivataláról. Az ellenzéket támogató katonák hétfőn már elfoglalták az elnöki palotát, az elnök pedig elmenekült a fővárosból.
Vágólapra másolva!

Lemond hivataláról Marc Ravalomanana madagaszkári elnök, és hatalmát az ellenzéket támogató hadseregre ruházza - írja az elnöki hivatalra hivatkozva a BBC. Az elnök már aláírta a dokumentumot, amely az elnöki és miniszterelnöki jogköröket a hadsereg vezetői testületének adja - mondta az AFP hírügynökségnek egy meg nem nevezett diplomata.

Ravalomanana szóvivője a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a hatalmat a hadsereg legmagasabb rangú tisztje, Hyppolite Ramaroson admirális kapta. A BBC helyszíni tudósítója szerint ugyanakkor a hadsereg teljesen az ellenzék mögött áll, ezért az irányítás a gyakorlatban Andry Rajoelina ellenzéki vezető kezébe kerül.

Ravalomanana néhány órával azután mondott le, hogy Rajoelina bevonult az elnöki palotába, amelyet hétfőn foglalt el a hadsereg. Az elnök korábban azt javasolta, hogy tartsanak népszavazást hatalmának megtartásáról, ezt azonban az ellenzék elutasította, Rajoelina pedig elnökké nevezte ki magát.

Az ország bukott vezetője vasárnap még azt nyilatkozta, hogy soha nem mond le önként. Az elnök azóta a madagaszkári főváros, Antananarivo központjától 15 kilométerre lévő Iavoloha palotába menekült, és jelenleg is ott rejtőzködik. Korábbi nyilatkozata szerint "felkészült a halálra"; keddi lemondása előtt már több minisztere is visszalépett a kormányából.

Andry Rajoelina, a lemezlovasból ellenzéki vezérré előlépett politikus közben kedden gyűlést rendezett Antananarivo központjában, amelyen több ezer támogatója vett részt. Rajoelina a gyűlésen azt ígérte, hogy 24 hónapon belül új alkotmánya lesz az országnak, és új választásokat is tartanak.

A BBC tudósítója szerint Antananarivo utcáin megkönnyebbült hangulat uralkodik, mivel korábban attól tartottak, hogy a hatalmába kapaszkodó Ravalomanana vérfürdőt rendez utolsó kétségbeesésében. A madagaszkári konfliktusban január óta mintegy 100 ember halt meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről