A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Megkezdődtek a jogi csaták Polanski kiadatásáért

Vágólapra másolva!
Roman Polanskit sokkolta az őrizetbe vétel, de harcos kedvében van - mondta francia ügyvédje, miután meglátogatta a Svájcban fogva tartott filmrendezőt. A kiskorú elleni nemi erőszakkal vádolt Polanskit gyorsított eljárásban kérné ki a kaliforniai ügyészség, de a rendező ügyvédei is készen állnak, hogy megakadályozzák a kiadatást.
Vágólapra másolva!

Bár a törvények szerint 60 napos határidő áll a rendelkezésére, a Los Angeles-i ügyészség nem várna ilyen sokáig: már hétfőn bejelentették, hogy hamarosan benyújtják a Zürichben vasárnap őrizetbe vett Roman Polanski filmrendező végleges kiadatási kérelmét a svájci hatóságoknak - írja a Neue Zürcher Zeitung. Polanskit Kaliforniában azzal vádolják, hogy 1977-ben megerőszakolt egy 13 éves lányt (a történtekről részletesen itt olvashat). Ez a bűncselekmény az Egyesült Államokban nem évül el.

Közben Polanski zürichi ügyvédje, Lorenz Erni is kérelmet nyújtott be a büntetőbírósághoz, amelyben a rendező szabadon bocsátását kéri. Az ügyvéd erre tíz napon belül kaphat választ. Ha elutasítják a kérelmet, fellebbezést nyújthat be a szövetségi törvényszékhez. Ugyanezt az eljárást ismétlik majd meg, miután megérkezik Kaliforniából a végleges kiadatási kérelem - közölte Hervé Témime, Polanski párizsi ügyvédje.

A Neue Zürcher Zeitung szerint Polanski francia, amerikai és svájci ügyvédei nagy valószínűséggel arra fogják építeni a védekezésüket, hogy törvénytelen lenne egy 32 éve elfekvő elfogatóparancs alapján kiadni a rendezőt az Egyesült Államoknak. Azzal is érvelnek majd, hogy az áldozat már megbocsátott, és ő maga is az eljárás lezárását kérte.

A szabadlábra helyezés óvadék ellenében "nem kizárt, de nagyon ritka" - mondta az SDA hírügynökségnek Guido Balmer, a svájci Szövetségi Igazságügyi és Rendőri Hivatal szóvivője. Elvileg lehetséges lenne, hogy a rendezőt házi őrizetbe helyezzék az ismert üdülőhelyen, Gstaaderben található nyaralójában, de ilyen a szóvivő szerint még soha nem történt.

A svájci hatóságok nem közölték, pontosan hol tartják fogva a filmrendezőt, akit hétfőn késő délután és este a francia konzul és a lengyel nagykövet is meglátogatott (Polanski lengyel-francia kettős állampolgár). Járt a fogházban felesége, Emanuelle Seigner és ügyvédje, Hervé Témime is. Utóbbi hétfő este Párizsban azt közölte, Polanski "sokkolt, de harcias" állapotban van.

Polanski érdekében Lengyelország és Franciaország is igyekszik közbenjárni az amerikai elnöknél, illetve a svájci hatóságoknál. Doris Leuthard, a svájci szövetségi kormány egyik tagja azonban hétfőn Párizsban azt mondta, országának nem volt más választása mint őrizetbe venni Polanskit, aki ellen nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben. "A svájci igazságszolgáltatás nem tesz különbséget prominens és kevésbé ismert körözöttek közt" - jelentette ki Leuthard.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!