A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Kényszerű találkozóról írnak a szlovák lapok

Vágólapra másolva!
Kényszerű és mesterkélt volt a csütörtöki magyar-szlovák találkozó - írják szlovák lapok Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák kormányfő csütörtöki találkozójáról. A Pravda szerint a tárgyalást csak a nyugat-európai kormányok akarták igazán, nekik engedelmeskedett Fico és Bajnai.
Vágólapra másolva!

Mesterkélt és kényszerű volt - írja Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök találkozójáról a pozsonyi Pravda. A lap kommentátora szerint a tárgyalás az Európai Unió és számos nyugati kormány informális nyomására jött létre, hogy a két fél hagyjon fel a vitával, és üljön asztalhoz.

"Engedelmeskedtek... és semmi több" - írja a lap, amely szerint az államnyelvtörvénnyel kapcsolatos vitákat a miniszterelnökök nem tudják megoldani, mert az nem a magyar és a szlovák kormányfő között húzódik, hanem Ficónak és a nyelvtörvény veszélyét túlságosan felnagyító Magyar Koalíció Pártja elnökének, Csáky Pálnak kellene fegyverszünetet kötnie.

Nem engedhetnek

Ez azonban "a 2010 júniusi szlovákiai választások előtt lehetetlen". Csáky nem engedhet a kérdésben, mert akkor meggyengülne választói kemény magja előtt Bugár Bélával szemben, Fico pedig azért nem engedhet, mert akkor hasonló helyzetbe kerülne Jan Slota SNS-ével szemben a választások előtt.

A szlovák kormány ugyanakkor ideiglenesen visszavonulhatna a nyelvtörvény ügyében azzal, hogy a vitatott szabályokat és végrehajtási utasításokat megbeszéli a magyar kisebbségi pártokkal. A lap szerint az EBESZ bírói szerepe másodlagos, és nem is méltó Szlovákiához, hogy békeközvetítőkre legyen szüksége. Az ideiglenes visszavonulás, ha jogosak az igények, csúnyán néz ki, de szép neve van: nagyvonalúság. És néha szép eredménye is - írja a Pravda.

Peches főbiztos, nevetséges bizottság

A liberális Sme szerint biztató, hogy mindkét fél a kapcsolatok javítására törekszik, a lap a szécsényi találkozót új kezdetnek tekinti. Kiemeli, hogy továbbra is eltérően értelmezi a két fél a nyelvtörvényt, és, hogy Knut Vollebaek EBESZ-főbiztos nem volt szerencsés a tegnapi nappal, mivel a hálátlan bírói szerepet osztották rá.

Kérdés az is Sme szerint, hogy Sólyom László elégedett-e azzal, hogy a felek sajnálatukat fejezték ki a révkomáromi eset miatt. Az viszont nevetséges, hogy bizottságot állítanak fel annak megvizsgálására, hogyan utazhatnak az elnökök a szomszéd országokba - írja a Sme. A cikk szerzője szerint ugyanakkor nem kell bírálni a találkozót, mivel ha nem is javított a kapcsolatokon, legalább nem rontott rajtuk.

A gazdasági-üzleti körökhöz közel álló Hospodárské Noviny szerint a szlovák-magyar viszonyt terhelő múltbeli problémákat egyszerre lehetetlen megoldani, és nincs értelme azt keresni, ki hibázott többet, vagy ki dobta az első követ. Példaként a németek és a csehek, a németek és a franciák esetét említi, akik jóval több fájdalmat okoztak egymásnak, mint a szlovákok és a magyarok, mégis képesek felnőttként viselkedni egymással. Ha a két fél betartja mindazt, amiben Szécsényben megegyeztek, akkor elmondható, hogy "a kormányfői találkozó olyan találkozó volt, amelyre építeni lehet" - írják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!