A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Kapcsolatban állt az al-Kaidával egy CERN-kutató

Vágólapra másolva!
Letartóztattak egy algériai származású fizikust Franciaországban, akit azzal gyanúsítanak, hogy együttműködött az al-Kaidához köthető emberekkel. A férfi a világ egyik legnagyobb kutatóintézetének, a CERN-nek dolgozott.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön őrizetbe vettek egy 32 éves, algériai származású férfit Franciaországban, aki a rendőrség szerint az interneten keresztül kapcsolatban állt az al-Kaida terrorszervezethez tartozó emberekkel, az észak-afrikai Maghreb-országokból. A hatóságok gyanúja szerint Franciaország elleni támadást terveztek. Az e-mailekből a BBC szerint az derül ki, hogy szeretett volna részt venni a terrorista akciókban, de "még nem jutott el addig, hogy megkezdje az erre való felkészülést".

A férfi a BBC szerint a CERN-nek, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezetnek (francia nevén: Conseil Européen pour la Recherce Nucléaire) dolgozott. A CERN megerősítette, hogy egy a szervezethez köthető fizikust letartóztattak, és terrorista szervezetekkel való együttműködéssel gyanúsítanak.

A fizikus azonban nem a CERN alkalmazottja, egy olyan külső intézetnél folytatott - az anyag és az úgynevezett antianyag különbségeire irányuló - kutatásokat, amellyel szerződéses viszonyban áll a CERN - olvasható a közleményben. Hozzátették, mindenben együttműködnek a francia rendőrséggel a nyomozás során.

Egyelőre nem tisztázott, hogy mennyiben érintett az ügyben, de a fizikussal együtt a férfi 25 éves öccsét is őrizetbe vették. egy a CERN központjától száz kilométerre fekvő városban.

Az AFP hírügynökség igazságügyi forrásokból pénteken úgy értesült, hogy a titkosszolgálat akkor bukkant a két férfi nyomára, amikor olyanokat kerestek, akiket a terrorista szervezet afganisztáni harcokra toborzott.

A francia belügyminiszter, Brice Hortefeux azt mondta, feltárják, milyen lehetséges célpontok ellen tervezhettek támadásokat Franciaországban vagy máshol. "Állandó veszélyhelyzetben vagyunk" - jegyezte meg.

A CERN a világ egyik legnagyobb kutatóintézete, központja a svájci-francia határ közelében, Genf mellett van. Itt található a nagy hadron ütköztető, a világ legnagyobb részecskegyorsítója.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!