Halott ügynökök jelezhetik a CIA hibáit

Vágólapra másolva!
Alapvető kérdéseket is képtelen megválaszolni az amerikai hírszerzés Afganisztánban - állítja egy magas rangú katonai parancsnok. A tábornokot idéző jelentés akkor került nyilvánosságra, amikor kiderült: valószínűleg az al-Kaida kettős ügynöke végzett négy amerikai és egy jordán ügynökkel. Egy jordán tisztviselő szerint nem az ő emberük volt a merénylő.
Vágólapra másolva!

Az amerikai hírszerzés Afganisztánban "képtelen megválaszolni alapvető kérdéseket arról a környezetről, amelyben az amerikai és szövetséges erők működnek, és a népről, amelyet igyekeznek megvédeni és meggyőzni" - állítja egy, a Center for a New American Security nevű agytröszt által közzétett tanulmányban Michael Flynn vezérőrnagy, a közép-ázsiai országban állomásozó nemzetközi erők (ISAF) katonai hírszerzésének parancsnoka.

A tanulmány épp akkor került nyilvánosságra, amikor amerikai lapok arról írtak, hogy az al-Kaida terrorszervezet kettős ügynöke volt az öngyilkos merénylő, aki a múlt héten nyolc embert - köztük négy CIA-tisztet és egy jordán ügynököt, a királyi ház rokonát - ölt meg Kabultól délnyugatra, egy katonai bázison. Egy korábbi ügynök a Los Angeles Timesnak azt mondta, eredetileg a jordániai titkosszolgálat képezte ki a merénylőt, akinek segítenie kellett volna felderíteni az al-Kaida belső köreit.

Az egykori ügynök szerint a CIA emberei azért gyűltek össze a katonai bázison, mert azt remélték, hogy egy értékes informátor is csatlakozik hozzájuk. A bizalmat jelzi, hogy a jordán férfi - akit a 36 éves Humam Kalil Abu-Mulal Balaviként azonosítottak - bombákkal a testén is bebocsátást nyert a kapukon. Mindez egyértelműen mutatja, hogy az al-Kaida már képes kifinomult kettősügynök-műveleteket is végrehajtani - írja a Los Angeles Times.

Amman szerint nem az ő emberük

Amerikai lapok szerint Balavi egy beduin törzsből származik, klánjának Jordániában és a Gázai övezetben is élnek tagjai. A férfi Kuvaitban született és itt is élt, amíg Irak le nem rohanta az országot. Áttelepült Jordániába, ahol egy ammáni főiskolán végzett, majd Törökországban tanult orvosi egyetemen. Egy éve őrizetbe vette a jordán hírszerzés, amely egy idő után meggyőződött róla, hogy átállt, és szállítja majd a fontos információkat az al-Kaidáról. Ajmán Zavahirit, a terrorszervezet második emberét kellett volna kiszolgáltatnia.

Jordánia ugyanakkor kétségbe a merénylő személyazonosságát. Egy névtelenül nyilatkozó tisztségviselő kedden elismerte, hogy Balavi kapcsolatban áll a jordániai titkosszolgálattal: Pakisztánba utazott, és rendkívül fontos információkkal szolgált, aminek köszönhetően sikerült megakadályozni terrorcselekményeket. A tisztviselő azonban azt állítja: tálib honlapok szerint egy afgán követte el a támadást, semmi nem bizonyítja, hogy Balavi volt a merénylő.

A BBC emlékeztet arra, hogy a múlt heti, a Chapman bázison elkövetett merénylet volt az amerikai hírszerzést ért legsúlyosabb támadás a bejruti amerikai nagykövetség 1983-as felrobbantása óta. A brit tévé biztonságpolitikával foglalkozó tudósítója szerint a CIA-t már a nevetségessé válás fenyegeti, hiszen a merénylőnek hosszú időn keresztül hamis információkkal kellett meg tévesztenie az ügynököket, hogy a közelükbe férkőzhessen és megölhesse őket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!