Eredménytelen lehet a vasárnapi ukrán elnökválasztás

Vágólapra másolva!
Vasárnap elnököt választanak Ukrajnában. A közvélemény-kutatások szerint az ellenzéki Viktor Janukovics és Julija Timosenko kormányfő a két esélyes. A vasárnapi forduló várhatóan eredménytelen lesz, délután egy óráig csak a választók 15 százaléka ment el szavazni.
Vágólapra másolva!

Vasárnap reggel Ukrajnában megkezdődött az elnökválasztás. A választók 18 jelöltre adhatják le szavazatukat. A korábbi felmérések szerint azonban a legesélyesebb jelölt Viktor Janukovics, az ellenzéki Régiók Pártjának vezetője, illetve Julija Timosenko jelenlegi miniszterelnök. A 2004 decemberében megválasztott Viktor Juscsenko elnöknek nincs esélye az újraválasztásra.

Elemezők szerint valószínűleg vasárnap nem sikerül elnököt választani annak ellenére sem, hogy a törvény nem írja elő az 50 százaléknál nagyobb részvételi arányt. A megválasztáshoz elegendő a leadott szavazatok 50 százaléka plusz egy szavazat. Az ukrajnai Központi Választási Bizottság vasárnap délben, magyar idő szerint 13 órakor közzétett adatai alapján mindössze a választók 15 százaléka ment el szavazni. A február 7-i második fordulóba Timosenko és Janukovics kerülhet be.

A választások előtt az egyik legnagyobb vitát kiváltó ügy a grúziai megfigyelők esete volt. A Grúziából érkező nemzetközi megfigyelők hivatalos bejegyzését a központi választási bizottság elutasította. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat pedig arról számolt be, hogy Odessza megyében iratokat találtak a választási bizottság tagjainak hamisított aláírásával, máshol pedig olyan szavazólapokra bukkantak, amelyekről törvénytelenül kihúzták Anatolij Hrincenko volt honvédelmi miniszter nevét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!