Vágólapra másolva!
Két nappal a Haitin pusztító földrengés után még mindig szervezetlen a mentés és megoldatlan a rászorulók ellátása. Szemtanúk szerint a fővárosban kórházak udvarán és a rendőrőrsök előtt is holttestek hevernek. Az utak sok helyen járhatatlanok, a legtöbb helyen nincs áramszolgáltatás. Az első segélycsapatok már megérkeztek, de egyre nagyobb hiány van élelmből és vízből.
Vágólapra másolva!

Már a második éjszakát töltötték az utcán a haitiak ezrei a karibi országot sújtó keddi, 7,3-es erősségű földrengés után. Az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet jelentése szerint a sebesültek tömegei áramlanak a rögtönzött ellátó helyekre, közülük sokan súlyos sérüléseket szenvedtek.

A BBC szerint a túlélők utáni kutatás naplementéig folytatódott a romok közt, de a helyzet kaotikus, senki nem hangolja össze a mentőcsapatok munkáját. A brit tévé helyi tudósítója szerint gépek hiányában sokan egyszerű eszközökkel vagy puszta kézzel próbálják meg kiásni a romok alatt rekedt embereket. A Haiti Vöröskereszt szerint a földrengésnek 45-50 ezer áldozata lehet.

Port-au-Prince utcáin a túlélők sátrakat állítanak fel a megmentett javak, a romok alól kiguberált élelem halmai között. Rendőrkocsik viszik a sérülteket. Mintegy 3 ezer rendőr és nemzetközi békefenntartó takarítja el a szemetet, irányítja a forgalmat és őrzi a biztonságot a fővárosban - a rengés után azonnal megkezdődtek a fosztogatások.

Holttestek mindenütt

A sötétség beálltával a fővároson eluralkodott a káosz - írta az Amerika Hangja tudósítója, mivel Port au Prince legnagyobb részén nincs áram A rádió tudósíja szerint egy, a nemzetközi repülőtérhez közeli kórházban olyan sok a sebesült, hogy akiket már elláttak, csak a kórház előtti füves területen kaptak helyet. Az épület előtt rokonaikat kereső emberek csoportjai várakoznak, mások annál a néhány épületnél várakoznak, ahol van áramszolgáltatás.

A kórház udvarán holttestek hevernek lepedőkbe csavarva, vagy kisteherautók platójára pakolva. Egy rendőrőrs előtt szintén egymás mellé fektetett holttestek foglalják el a járdát. "Elég sok a holttest, sok a sikítozó ember, rengetegen pánikba estek. Az emberek nem tudják, hogy mit tegyenek. Sok út járhatatlan a leomlott falak miatt" - mondta a rádiónak Vadim Stefanyuk, egy vallásos szervezet munkatársa, aki tásaival együtt egy teherautóval utazott keresztül a fővároson.

Segítség a világ minden részéről

Az első amerikai repülőgépek - segélyszállítmányokkal a rakterükben - már leszálltak Port au Prince repülőterén, és több amerikai hadihajó is a szigetország kikötői felé tart. Egy amerikai géppel egy csapat katona is érkezett Floridából. Az elsők között egy 37 fős izlandi kutató és mentőcsapat repülője érkezett Port-au-Prince-be, a gép egyben megkezdte a külföldiek kimentését. A latin-amerikai országok közül elsőként a közeli Kubából - ahol szintén érezték a földmozgást - indult útnak egy 30 fős orvos csoport.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

A képgalériáért kattintson a fotóra!

Barack Obama amerikai elnök átfogó mentési és emberiességi erőfeszítésekre, egyebek közt katonai és civil mentőcsapatok küldésére tett ígéretet. A Carl Vinson repülőgép-hordozó hajó várhatóan még csütörtökön megérkezik a szigetország partjára, a Bataan partraszállító hajó pedig az amerikai haditengerészet közlése szerint azt a parancsot kapta, hogy a lehető leghamarabb induljon el egy 2 ezer fős tengerészgyalogos egységgel.

Csütörtökön kora reggel már kezdett érkezni a segítség, amikor leszállt az Air China légitársaság gépe, fedélzetén kínai kutató-mentőcsapattal, orvosokkal és segéllyel a főváros, Port-au-Prince repülőterén, és ötvennél több ember szállt ki belőle narancssárga kezeslábasban, keresőkutyák kíséretében. Egy brit repülőgép kárfelmérő csapattal és 71 mentési szakértővel, valamint nagy mennyiségű felszereléssel a szomszédos Dominikai Köztársaságba érkezett.

A Moszkva környéki Ramenszkoje repülőtérről eddig három Il-76-os szállítógép indult el Haiti felé, többek közt egy teljes mobil kórházzal, egy mentőcsapattal és a mentéshez szükséges berendezésekkel. Segélyeket és orvosi csapatokat ígért több EU-tagállam, Kína és több latin-amerikai ország is. Két nappal a földrengés után azonban még csak nagyon kevés segély jutott el a rászorulókhoz, hiány van élelmiszerből és vízből. A Nemzetközi Vöröskereszt jelenlegi készleteivel háromezer családot tud négy napon keresztül ellátni Haitin. A szervezet szerint 10 millió dollárra lenne szükség azonnal a rászorulók ellátására.

A békefenntartók is tehetetlenek

Az ENSZ tízmillió dollárt szabadított fel rendkívüli esetekre tartott pénzalapjából, jóllehet magát a világszervezetet is nagy emberi és anyagi károk érték: központja összedőlt, legkevesebb 16 munkatársa már bizonyítottan meghalt, és akár 150 is lehet az eltűntek száma. Köztük van Hedi Annabi, a misszió tunéziai vezetője és első helyettese, Luis Carlos da Costa is.

A ENSZ-békefenntartók, aki korábban is kulcsszerepet játszottak a közrend fenntartásában Haitin, ellenőrzőpontokat állítottak fel és járőröznek a városban, hogy megakadályozzák a zavargások kitörését és a fosztogatásokat, de egyelőre ők is tehetetlennek tűnnek. Egy chilei békefenntartó a Reutersnek azt mondta: "Egyszerűen nem tudom, mit tegyek. Láthatja, hogy milyen rettenetes a pusztítás. Még nem sikerült bejutni mindenhová". A földrengésben a békefenntartók több katonája is életét vesztette.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!