Életet mentett a magyar mentőcsapat Haitin

Vágólapra másolva!
Szombatig közel 30 ezer holttestet temettek el a földrengés sújtotta Haitin, ahol vasárnapra folyamatossá vált a fosztogatás és az éhezés. Az Egyesült Államok élelmiszer-elosztó központokat hoz létre, hogy segítsen az élelem nélkül maradt kétmillió embernek, Kuba pedig megengedte az amerikai repülőgépeknek, hogy használják a légterét. A szigetre érkezett magyar mentőcsapat megmentette egy kisgyerek életét.
Vágólapra másolva!

Egy gyermek életét mentette meg rögtön az első feladata végrehajtásakor a Magyar Református Szeretetszolgálat orvoscsoportja a földrengés sújtotta Haitin. Az 5 fős csoport - két orvos, két ápoló és egy segítő - a főváros, Port-au-Prince repülőterén látja el a sérülteket. A fővárosban kaotikus a helyzet, a német és a belga segélycsoportot fényes nappal, az utcán támadták meg. A börtönből elszökött négyezer rab és a mindenhová beférkőző madárpókok tovább nehezítik a helyzetet.

A magyar mentőcsapatot azzal bízták meg, hogy a főváros repülőterén betegeket lássanak el, helyi idő szerint szombaton reggel kezdték meg a munkát. Rögtön egy összeomlott keringésű kisfiút vittek hozzájuk, akinek sikerült megmenteni az életét - mondta a Független Hírügynökségnek Gilicze Réka, a szeretetszolgálat munkatársa.

A Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapata a fővárosban a Global Outreach klinikán, és egy külvárosi ambulancián dolgozik, utóbbi helyen naponta 80-100 embert látnak el. Körülbelül ötötdük olyan sérült, akit Magyarországon azonnal műtőbe vinnének, de Port-au-Prince-ben nincs rá mód. Még vasárnap is érkeztek hozzájuk olyan sebesültek, akik a keddi földrengés óta egyáltalán nem kaptak ellátást - közölte a szervezet.

A kint dolgozók szerint kaotikus a helyzet, a német és a belga segélycsapat tagjait szombaton nappal, a nyílt utcán támadták meg, ők vasárnap haza is utaznak. A többi segélyszervezetnek eligazítást tartanak arról, hogyan maradhatnak biztonságban.

A földrengéskor négyezer rab szabadult ki a börtönből, eddig ötvenet sikerült elfogni. Ezen kívül a munkát nehezíti - és növeli a veszélyt - hogy mindenütt madárpókokkal lehet találkozni - tette hozzá Gilicze Réka. Szerinte folyamatos a fosztogatás, az emberek félnek, éheznek, a katonaság próbál rendet teremteni.

Nem tudnak leszállni a mentőhelikopterek

A mentőcsapatok tovább folytatják a kutatást a romok alatt rekedt túlélők után, valamint tart a holttestek összegyűjtése és eltemetése is. Haiti kormányfője szerint eddig 25 ezer tetemet gyűjtöttek be, ezen kívül az önkéntesek és a nemzetközi szervezetek további 5-6 ezer holttestet földeltek el. A holttestek eltávolítása a járványveszély elkerülése érdekében különösen fontos.

Az Egyesült Államok 14 élelmiszer-elosztó központot hoz létre a főváros, Port-au-Prince körül, hogy ellássák az éhező túlélőket. A legóvatosabb becslések szerint is kétmillió embernek van szüksége azonnali segítségre, főként élelemre és ivóvízre. A segélyközpontok felállítása folyamatosan zajlik, ahogy megtisztítják az utakat Port-au-Prince-ben - nyilatkozta vasárnap Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, aki megérkezett Haitiba.

Forrás: AFP

Az amerikaiak eredetileg azt tervezték, hogy helikopter-leszállókat létesítenek, de a felbukkanó légi járműveknél akkora tömeg gyűlik össze, hogy a veszélyes landolás helyett inkább ledobják a szállítmányokat. A tömegben rendszerint lőfegyverekkel és bozótvágó késekkel is felszerelkezett emberek is felbukkannak. Szombaton két dominikai segélymunkást meglőttek, amikor fegyveresek megtámadtak egy konvojt Haiti déli részén. Az egyikük olyan súlyosan megsérült, hogy helikopterrel kellett elszállítani.

Még Kuba is segít, Szenegál hazavárja az egykori rabszolgákat

Közben Kuba megengedte az Egyesült Államok repülőinek, hogy használják légterét, és egy szombati havannai bejelentés szerint együtt is működnek Washingtonnal. Ilyenre az elmúlt évtizedekben csak a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás után volt példa.

A szenegáli elnök, Abdulaye Wade rendhagyó segítséget ajánlott fel: szerinte Haiti lakóinak joguk van hazatérniük őseik földjére, ahonnan rabszolgaként hurcolták el őket. Az afrikai országoknak meg kellene teremtenie a feltételét annak, hogy a haitiak visszatérjenek - jelentette ki, hozzátéve, hogy nem a feketék választották ezt a szigetet, hanem a 16. században oda hurcolták őket. Az elképzelés szerint ha csak kisebb csoportok költöznének vissza Afrikába, fedelet és egy darabka földet kapnának, de ha nagy számban, akár egy egész régiót nekik adnának.

Forrás: AFP

Haiti ügyében hétfőn összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy megvitassák minden idők egyik legnagyobb segélyakciójával kapcsolatos együttműködés részleteit - jelentette be a tanácskozást kezdeményező Mexikó külügyminisztériuma. Az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun szintén hétfőn érkezik Haitiba.

A keddi földrengés miatt több tízezer ember halt meg, és a becslések szerint egy millióan váltak földönfutóvá Haitiban, amelyet gyakran sújtanak hurrikánok, áradások és földcsuszamlások is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!