A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Több mint 500 halottja van a nigériai vallási erőszaknak

Vágólapra másolva!
Ötszáznál is többre becsülik azoknak a számát, akik a hétvégi machetés támadásokban vesztették életüket Nigéria középső részén. Az ország keresztények lakta déli, illetve muszlimok lakta északi része közötti határon fekvő térségben lévő keresztény falvakat éjszaka támadták meg muszlim pásztorok.
Vágólapra másolva!

Több száz áldozata van Nigériában azoknak a véres leszámolásoknak, amelyek muszlim pásztorok és keresztény falusiak között történtek az ország középső részében, Jos környékén. A halálos áldozatok száma meghaladhatja az 500-at, a beszámolók szerint halmokban állnak a holttestek a települések utcáin. A rendőrség eddig 55 ember halálát erősítette meg.

Az erőszakhullám feltehetően bosszú volt egy januári támadássorozatért, amelyben 300 ember - főképp muszlimok - vesztette életét a térségben. Akkor kijárási tilalmat vezettek be a településen, az utcákat katonák ellenőrizték. A hadsereget ezúttal is az utcákra vezényelték.

Egy, a Jos közelében fekvő Dogo Nahawában élő férfi szerint vasárnapra virradó éjjel három óra körül támadtak a keresztény falusiakra a muszlim csoportok, akik előbb a levegőbe lövöldöztek, majd bozótvágó késekkel estek az embereknek. "Azért lövöldöztek, hogy az emberek kijöjjenek házaikból, és aztán, amikor kijöttek, elkezdték őket levágni a késekkel" - idézte a Guardian. Sok áldozatot halálra égettek, másoknak porig rombolták otthonát a támadók.

Yemi Kosoko, egy a nigériai Channels hírügynökségnek dolgozó újságíró szerint az áldozatok többsége nő és gyerek volt. A helyi Vöröskereszt szerint legalább 600 ember átmeneti táborban húzta meg magát.

A térségben gyakori a vallási alapú erőszak, az ország középső részén fekvő Jos egyfajta határvonalat jelent az északi részeken élő muszlimok, illetve a délen élő keresztények között. 2008 novemberben 700 halottja volt a helyi választások idején a keresztény és muszlim csoportok között kirobbant összetűzéseknek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!