A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Politikai foglyok csoportos kiengedésébe kezdett Kuba

Vágólapra másolva!
Az első hét fogoly elutazásával megkezdődött annak a megegyezésnek a végrehajtása, amelynek értelmében Kuba vállalta, hogy szabadon enged 52 ellenzékit. Az első csoport Spanyolországba utazik, de a foglyoknak menedékjogot ígért az USA és Chile is.
Vágólapra másolva!

Kedden Spanyolországba érkezik hét kubai ellenzéki a családtagjaikkal együtt Havannából. Ők az első csoportja annak az 52 bebörtönzött ellenzékinek, akiknek szabadon engedésébe múlt héten egyezett bele a kommunista szigetország vezetése a római katolikus egyházzal és spanyol diplomatákkal folytatott tárgyalások eredményeként.

A megegyezés értelmében a következő hónapokban engedik ki a többi foglyot. Az nem világos, hogy mindannyian Spanyolországba mennek-e. Az ellenzékiek számára menedékjogot ígért az Egyesült Államok és Chile is - írja a BBC.

Mindegyik érintett ellenzéki ahhoz a 75 fős csoporthoz tartozott, amelyet 2003-ban vettek őrizetbe a kubai hatóságok. Akkor 6 és 28 év közötti börtönbüntetésre ítélték őket, de egészen mostanáig már csak 52-en voltak fogságban, a többieket elengedték.

Ha Kuba végrehajtja a megegyezésben foglaltakat, akkor ez lesz az elmúlt évtized legjelentősebb fogolykiengedése. A kommunista ország hivatalosan tagadja, hogy politikai okokból tartana fogva bárkit is, állítja, hogy egyszerű bűnözőkről van szó, akiket az Egyesült Államok fizet azért, hogy destabilizálják az államot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!