Terrorgyanúra hivatkozva figyelte a Greenpeace-t az FBI

Vágólapra másolva!
Állatvédőket, háborúellenes katolikusokat és a Greenpeace aktivistáit is megfigyelte az FBI 2001. szeptember 11. után. Az amerikai igazságügyminisztérium vizsgálata szerint aggasztó, hogy az ügynökök nagyon gyenge bizonyítékok alapján nyomoztak amerikai szervezetek után, illetve terroristagyanúsnak minősítettek erőszakmentes tiltakozásokat.
Vágólapra másolva!

Esetleges terrorista kapcsolatokra hivatkozva a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet és más állatvédő, illetve háborúellenes csoportok aktivistáit is megfigyelte az FBI a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után - állapította meg az amerikai igazságügyi minisztérium. A Greenpeace mellett szemmel tartották többek közt a Katolikus Munkások nevű háborúellenes csoportot, illetve az Emberek az Állatokkal Való Etikus Bánásmódért szerveztet.

A vizsgálatot vezető Glenn Fine főfelügyelő a Telegraph című brit lapnak nyilatkozva "aggasztónak" nevezte az FBI eljárását. A vizsgálat eredménye szerint az FBI ügynökei "tényszerűen gyenge" bizonyítékokra alapozva vettek fel a terroristafigyelő listára civil aktivistákat. A megfigyeléseket feltételezett szövetségi bűncselekményekre alapozták az FBI-ügynökök, de a felülvizsgálat olyan esetet is feltárt, amelynél az erőszakmentes polgári engedetlenséget a terroristaellenes törvény hatálya alá tartozó cselekménynek minősítették.

Az igazságügyi vizsgálat ugyanakkor cáfolta azokat a feltételezéseket, amelyek szerint az FBI szándékosan az iraki háború elleni tüntetéseken részt vevő szervezeteket szúrta volna ki. Ezt emelte ki a vizsgálat eredményei közül Timothy Murphy, az FBI igazgatóhelyettese, aki szerint a nyomozások potenciális bűncselekményekről szóló információk alapján indultak. Az igazgatóhelyettes azt mondta, örül annak, hogy a vizsgálat megállapítása szerint egyetlen szervezet után sem azért nyomoztak, mert gyakorolták a szólásszabadságot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről