A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
Vágólapra másolva!
Már 708 halálos áldozata van a szombati chilei földrengésnek, amely szombaton sújtotta a dél-amerikai ország középső részét. A valaha mért leghevesebb földmozgások egyike kétmillió embert érint közvetlenül, több mint másfélmillió otthon rongálódott meg, a károkat több tízmillárd dollárra becsülik. A földrengés középpontjához legközelelebb eső nagyvárosban, Concepcionban fosztogatók garázdálkodnak.
Vágólapra másolva!

Szinte megduplázódott a pusztító chilei földrengés halálos áldozatainak száma: vasárnap négyszáz halálos áldozatról számolt be a mentést irányító polgári védelem, az esti órákban viszont azt közölték, hogy a hivatalos adatok szerint 708-an haltak meg a földmozgásban. Michelle Bachelet chilei elnök szerint az áldozatok száma tovább emelkedhet, mert egyre többen vannak, akiket eltűntként tartanak számon - írja a BBC. A mentőcsapatok azon dolgoznak, hogy elérjék a romok alatt rekedt embereket. A hatóságok szerint az áldozatok 90 százalékát otthonában érte a halál.

A valaha mért leghevesebb földrengések közé tartozó, a Richter-skála szerinti 8,8-as fokozatú földmozgás szombat hajnalban rázta meg az ország középső részét. Azóta mintegy hatvan utórengést észleltek Chilében, közülük féltucatnyi volt 6-osnál erősebb. A CNN-nek nyilatkozó geológusok szerint a chileiek mág hetekig számíthatnak kisebb-nagyobb erejű utórengésekre. Chilét 50 éve nem sújtotta ehhez mérhető erejű földrengés.

A természeti csapát több mint kétmillió ember életére volt hatással - közölte Michelle Bachelet chilei elnök. A természet erői "mégegyszer próbára tették képességünket, hogy szembeszálljunk a viszontagságokkal, és újra talpra álljunk. Minden lehetséges módon igyekszünk visszaállítani az alapvető szolgáltatásokat, de még sok tennivalónk van" - mondta Bachelet, aki az ország hat térségét nyilvánította katasztrófa sújtotta területnek.

A földmozgás epicentruma az óceánparti nagyvárostól, Concepciontól 90 kilométerre északkeletre, a fővárostól, Santiagótól bő 300 kilométerre délnyugatra volt, 55 kilométeres mélységben. A CNN szerint ez alig pár kilométerre volt attól a helytől, ahol a világ eddig mért legerősebb földrengése történt 1960-ban. Az akkori 9,5-es fokozatú rengésben több mint 1600 ember halt meg, és az általa keltett cunami Japánban is több ember halálát okozta. A mostani földmozgást a Chilével szomszédos Argentínában is érezni lehetett, sőt az egyik 6,1-es fokozatú utórengés miatt még a dél-amerikai kontinens túlsó felén fekvő Buenos Airesben is ki kellett üríteni néhány épületet.

A csendes-óceáni és a dél-amerikai kőzetlemez találkozásánál fekvő Chile különösen kiszolgáltatott a földrengéseknek. A CNN szerint, noha ez 700-800-szor erősebb volt, mint a haitit sújtó több százezer ember halálát okozó januári földrengés, központja, ahol kirobbant, jóval mélyebben volt annál, ezért a felszínen nem volt olyan pusztító, ráadásul az újabb épületeket már földrengésbiztosra tervezik.

Nagy a pusztítás

Így is nagy a pusztítás azonban. Legalább másfélmillió otthon rongálódott meg. A földrengés epicentrumához közel fekvő Concepciónban leszakadt egy híd a Biobio folyón, és összedőlt egy 15 emeletes épület - romjai alatt több tucat embert sejtenek -, az ország legfőbb észak-déli autópályája pedig több helyen is megszakadt. Több településben tönkrement a történelmi belváros, Curicóban például a patinás régi épületeknek a 90 százaléka elpusztult. Íme egy amatőr felvétel a földrengés pillanatairól:



A rengés epicentrumától 325 kilométerre fekvő fővárosban, Santiagóban be kellett zárni a repteret, mivel jelentősen megrongálódott a terminál, ezen kívül kigyulladt egy vegyi üzem, összedőlt néhény régebbi épület és egy parkolóház. Televíziós felvételeken több megdőlt, de állva maradt lakóház látható.

A térségben sokfelé nincs elektromos áram, telefon és van ahol a vízszolgáltatás is szünetel. Az összedőlt épületek romjai között mentőegységek kutatnak túlélők után.

A CNN szerint Concepcionban a rendőrség vízágyúkkal igyekszik elriasztani azokat a bandákat, amelyek a földrengésben megrongálódott szupermarketek árukészletét igyekeznek megdézsmálni. A helyi hatóságok szerint fiatalemberekből álló szervezett bandákról van szó, nem pedig élelmiszert kereső földönfutóvá lett családokról. A CNN szerint ugyanakkor sok közöttük az elkeseredett ember, aki élelmiszerhez szeretne jutni, de a boltok zárva vannak, ráadásul üzemanyagot sem lehet kapni. Az esti órákban több helyen, így Concepcionban is kijárási tilalmat rendeltek el a fosztogatások miatt.

A BBC szerint Chillanban egy börtönből több mint 200 elítélt szökött meg a földrengés miatt, de körülbelül 60-at már elfogtak közülük a hatóságok. A börtön 600 további rabját másik intézetbe vitték át. A leginkább érintett város Parral, amely közel van az epicentrumhoz.

Több tízmillirádos kár

Az első becslések szerint a károk több tízmilliárd dollárra rúghatnak. Edmundo Perez chilei belügyminiszter azt mondta, nehéz pontos adatot mondani a károkról a pusztítás kiterjedt volta miatt. Az Eqecat amerikai szákhelyű kockázatelemző cég 15 és 30 milliárd dollár közé vagy a Chilei GDP 10-15 százalékára teszi az anyagi károkat.

Forrás: AFP

Barack Obama amerikai elnök segítséget ajánlott fel a dél-amerikai országnak, de Andrés Velasco chilei pénzügyminiszter szerint az országnak van elegendő saját forrása a károk rendezéséhez. Számos segélyszervezet ígért ugyanakkor segístéget és mentőegységeket.

A Magyarország chilei képviseletét ellátó Buenos Aires-i konzuli hivatalnak nincs tudomása arról, hogy lenne magyar áldozata a természeti katasztrófának. (A fölrdengés pusztításáról további részleteket korábbi cikkünkben olvashat.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!