Összecsaptak a Mubarak-pártiak a tüntetőkkel a Tahrír téren

Vágólapra másolva!
Több száz, egyes jelentések szerint több ezer Mubarak-párti tüntető vonult a kairói Tahrír térre, ahol összecsapás alakult ki köztük és a kormányellenes tüntetők között. Az al-Dzsazíra hírtelevízió élő közvetítésén egymást dobáló, verekedő, helyenként lóról hadakozó tüntetőket látni, a tudósítások szerint nagyon sok a sérült, a hadsereg pedig csak nézi az eseményeket. Az [origo] tudósítója szerint lökdösődéssel indult a konfliktus, a Mubarak elnök mellett tüntetőket kocsikkal szállították a tér közelébe.
Vágólapra másolva!

A kairói Tahrír tér több pontján és az oda vezető utakon és mellékutcákban is összecsapások alakultak ki a napok óta ott gyülekező kormánypárti tüntetők, illetve a Hoszni Mubarak elnököt támogató, kora délután érkező tüntetők között. Az ellenfelek minden kezük ügyébe kerülő eszközzel - kövekkel, botokkal - estek egymásnak, a téren nagy erőkkel állomásozó hadsereg viszont mindeddig nem lépett közbe, bár az összecsapások már - magyar idő szerint - fél kettőkor elkezdődtek. A téren egyre nagyobb a káosz, puskaropogás hallatszott, a Mubarak-pártiaknak pedig néhány katonai járművet is sikerült elfoglalniuk.

Korábban az [origo] tudósítója jelentette Kairóból, hogy kis csoportokban Mubarak-párti tüntetések törtek ki. A Tahrír téren megjelenő tömeg tagjai üvöltöztek, és az elnök képét emelgették. A Mubarak lemondását követelők szerint valójában fizetett provokátorokról van szó. Fellépésük tudósítónk szerint először lökdösődéshez vezetett. Egyikük azt mondta az [origo]-nak, hogy az elnök soha nem hazudik. Tudósítónk szerint kocsikkal szállították a Mubarak mellett tüntetőket, főleg szakadtabb ruházatú emberekről van szó, néhányan botokat visznek magukkal, így vonultak a Tahrír tér felé. Kialakult néhány verekedés is, pár embert vérző fejjel vittek el.

Az al-Dzsazíra élő közvetítésén délután két óra körül látszott, amint civil ruhába öltözött lovasok támadtak a kormányellenes tüntetőkre. A tévé tudósítója Twitter-üzenetében azt írta, nyolc lovast, és egy tevén közlekedő férfit számolt meg. A felvételeken látszott, amint az egyik lovasra ráugrik egy tüntető, akit a lovával együtt sikerült felborítania. A két tüntető csoport ezen kívül kövekkel és botokkal esett egymásnak. A tévé helyszíni tudósítója szerint több százan, más hírek szerint több ezren is lehetnek a Mubarak-párti tüntetők.

A Guardian tudósítója szerint egyelőre a Tahrír-téren berendezkedett kormányellenes tüntetők tartják a pozíciójukat, sikerül visszaverniük a Mubarak-párti tömeget; a megsérülteket hátraviszik, és biztonságba helyezik. Az al-Dzsazíra szerint nagyon sok a sérült. A Maan brit hírügynökség Tahrír téren tartózkodó tudósítója szerint a szeme előtt verték meg a Mubarak-párti tüntetők Anderson Coopert, a CNN riporterét. Őt és stábját körbevették, Cooper fejét mintegy tíz ütés érte.

Forrás: REUTERS/Yannis Behrakis

Egy egyiptomi újságíró az al-Dzsazírára hivatkozva azt közölte a Twitteren, hogy a hadsereg felszólította a Mubarak mellett tüntetőket, ne támadjanak az elnök ellen békésen tiltakozókra, különben kénytelenek lesznek beavatkozni. A Guardian tudósítója és a BBC arab nyelvű adása szerint ugyanakkor a téren tartózkodó katonák egyáltalán nem léptek közbe, nem próbálták megfékezni az összecsapásokat. "Láttam egy férfit botra erősített késsel. Teljesen világos, hogy ezek az emberek előkészültek az erőszakos összecsapásokra" - jelentette a Guradian tudósítója a térről. "A katonák csak ülnek a tankokon, és néznek. Úgy tűnik, ez összehangolt akció" - tette hozzá.

Mohamed el-Baradei ellenzéki vezető a BBC-nek nyilatkozva azt mondta, nagyon aggódik a fordulat miatt, szerinte a kormány "megfélemlítési taktikát" követ. Attól tart, hogy vérfürdőbe torkollnak az összecsapások. A politikus "egy csapat gengszernek" nevezte a Mubarak-párti tüntetőket.

Forrás: AFP

A DPA azt jelentette, hogy ezeknek a megmozdulásoknak, amelyeket az állami televízióban is előre bejelentettek, több ezer résztvevője volt Kairó-szerte. Az al-Dzsazíra katari hírtelevízió meg nem erősített információi szerint alkalmanként az állami vállalatok alkalmazottait rendelték ki az utcára, hogy az elnök mellett tüntessenek. A helyszínen nyilatkozó több tüntető is azt mondta a cstornának, hogy szerintük civil ruhás rendőrökből áll a Mubarak-pártiak tömege.

Mubarak ellen több mint egy hete tartanak a tüntetések Egyiptomban, az elnök kedden - miután körülbelül egymillió ember gyűlt össze a központi Tahrír téren és környékén, hogy lemondását követelje - bejelentette, hogy nem indul újra a következő elnökválasztáson. Az ellene tüntetők azonban nem hisznek neki, és továbbra is azonnali távozását követelik.

Olvassa el kairói helyszíni riportjainkat itt! Itt pedig megtalálhatja az egyiptomi forrongásokról szóló cikkeinket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről