A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Líbiai repülési tilalom bevezetéséről tárgyal az ENSZ

Vágólapra másolva!
Repülési tilalom bevezetéséről állapodhatott meg az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán New Yorkban a líbiai lakosság védelmének érdekében francia diplomaták szerint. Konkrét döntés csütörtökön lehet, a líbiai ENSZ-nagykövet szerint minden perc drága, úgy véli, ha nem cselekszenek gyorsan, népirtás lesz Líbiában.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai New York-i ülésén a tagállamoknak sikerült megállapodniuk egy határozati javaslatról, amely előirányozza a Líbia feletti repüléstilalmi övezet bevezetését - közölte az AFP francia hírügynökség diplomatákra hivatkozva. A határozati javaslatról csütörtökön tartják a szavazást.

A Reuters hírügynökség által megszerzett határozati javaslat szerint a Biztonsági Tanács "úgy dönt, hogy megtiltja a repülést Líbia légterében, ezzel védve a civil lakosságot." A szöveg felhatalmazza a tagállamokat, hogy "megtegyenek minden szükséges lépést ennek betartatására". Egyben leszögezi: azoknak a tagállamoknak, amelyek a tilalom betartatásán dolgoznak, mindezt az Arab Ligával és az ENSZ főtitkárával együttműködve kell megtenniük.

A repüléstilalmi övezetet a BT öt állandó tagja közül eddig főleg a franciák és a britek szorgalmazták, de a jelek szerint immár Washington is felsorakozott melléjük. Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet a hét órán át tartó szerdai BT-ülés után egyenesen azt mondta, hogy a Biztonsági Tanácsnak meg kell fontolnia olyan lépéseket is, amelyek túlmennek a repüléstilalmi övezet bevezetésén.

Ibrahim Dabbasi, a líbiai ENSZ-nagykövet helyettese - aki már hetekkel ezelőtt szakított a tripoli kormánnyal, és a felkelők oldalára állt - a líbiai vezetőt, Moamer Kadhafit támogató erők gyors előretörésére utalva azt mondta, hogy a nemzetközi közösségnek még 10 órája van a cselekvésre. "Azt hisszük, hogy a következő órákban igazi népirtás történik majd Adzsdábíjában, ha a nemzetközi közösség nem lép közbe gyorsan" - mondta. Ez a város az utolsó fontos település a felkelők fő központjának tekintett Bengázi előtt. Hozzátette, öt arab ország is ígéretet tett, hogy részt venne a repüléstilalmi zóna felállításában, ha azt a BT engedélyezi.

Közben Líbiában támadásra készülnek a kormánypárti katonák a kormányellenes tüntetők utolsó bázisa, Bengázi ellen. A lázadók egyik képviselője a Reutersnek azt mondta, az európai hatalmak cserben hagyták őket, segítség nélkül nem tudják felvenni a harcot a hadsereggel. Sokan menekülnek Bengáziból.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!