Összeesküvésről beszélt a szíriai elnök

Vágólapra másolva!
Nem forradalom, hanem összeesküvés zajlik Szíriában Bassár el-Aszad elnök szerint, aki szerdán először mondott nyilvános beszédet, amióta országára is átterjedte az arab világon végigsöprő tiltakozáshullám. Az elnök azt mondta, a dolgok már visszatértek a megszokott kerékvágásba.
Vágólapra másolva!

Nem lenne szabad forradalomnak hívni, ami jelenleg Szíriában zajlik, valójában összeesküvők aknamunkájáról van szó - állította szerdai beszédében Bassár el-Aszad szíriai elnök, akinek ezt volt az első nyilvános beszéde azóta, hogy Szíriában is a hatalom távozását követelő tüntetések kezdődtek.

Aszad közölte, a biztonsági erők világos parancsot kaptak, hogy óvják meg az állampolgárok testi épségét (jogvédők szerint a tüntetések feloszlatása során több mint 60 ember vesztette életét), és azt állította, hogy a helyzet visszatért a rendes kerékvágásba. Az elnök bejelentette azt is, hogy bíróság elé lesznek állítva azok, akik felelősek a szíriaiak haláláért.

Aszad arról nem beszélt, hogy mikor fogják eltörölni a rendkívüli helyzetről szóló, közel 50 éve életben lévő törvényt (amelynek értelmében bárkit indok nélkül letartóztathatnak), de általános reformokat ígért, amivel a két hete az ország déli részén fekvő Deraából indult tiltakozások élét igyekszik elvenni. Az a következő napokban dől el, hogy a beszéddel és az ígéretekkel sikerül-e lenyugtatnia a kedélyeket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!