Vágólapra másolva!
A jobbközép Néppárt nyerte a vasárnap megrendezett spanyol önkormányzati és regionális választásokat. A szocialista miniszterelnök elismerte pártja vereségét, de kijelentette, hogy nincs szándékában előrehozott parlamenti választásokat kiírni.
Vágólapra másolva!

Súlyos vereséget szenvedtek a kormányzó szocialisták a vasárnap megrendezett spanyol önkormányzati és regionális választásokon. A szavazatok 91 százalékos feldolgozottságánál a jobbközép Néppárt a szavazatoknak mintegy 37 százalékát kapta, az országosan kormányzó szocialisták pedig 10 százalékkal vannak mögöttük lemaradva - írja a BBC a spanyol belügyminiszterre hivatkozva.

A szocialistáknak ez a legrosszabb helyi választási eredménye a Franco-rendszer bukása óta, elvesztették több kulcsfontosságú város irányítását, köztük Sevilláét és Barcelonáét.

A miniszterelnök, Jose Luis Rodrigez Zapatero elismerte vereségét, egyúttal kizárta, hogy előrehozott választásokat tartanának. Zapatero szerint a három éve tartó gazdasági krízisnek fizették meg az árát. A spanyolok "minden kétséget kizáróan, hangot adtak elégedetlenségüknek " - fogalmazott. Elmondása szerint tudja, hogy "sok spanyol szenved a nehézségek miatt és fél a jövőtől", egyúttal megígérte, hogy mandátuma végéig (jövő márciusig) folytatja munkahelyteremtő reformjait.

A szavazás alatt is tartottak tiltakozásokat a magas munkanélküliség és a kormány gazdasági intézkedései miatt. Fiatal tüntetők azt mondták, hogy még legalább egy hétig gyűléseket tartanak majd - írja a BBC.

A vasárnapi választások nyomán az ország 17 autonóm közösségéből 13-ban újul meg a regionális kormány. A szavazók 8116 polgármester és 68 ezer 400 önkormányzati képviselő személyéről dönthettek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről