A bíróságon akarja elmagyarázni tettét a norvég merénylő

Anders Behring Breivik, norvégia, merénylet, lövöldözés, Oslo robbantás, Utoya sziget
Vágólapra másolva!
A pénteki norvégiai kettős merénylettel gyanúsított Anders Behring Breivik hétfőn, első bírósági meghallgatásán el akarja magyarázni a közvéleménynek, hogy szerinte miért volt szükség a robbantásokra. A 32 éves férfi ügyvédje közölte, hogy védence egyenruhában akar megjelenni a bíróságon.
Vágólapra másolva!

Egyenruhában akar megjelenni a bíróság előtt hétfőn, első meghallgatásán a csaknem száz halálos áldozatot követelő norvégiai kettős merénylet feltételezett elkövetője - írja a BBC brit közszolgálati médium a gyanúsított ügyvédjére hivatkozva.

Geir Lippestad a norvég médiának elmondta, védence emellett azt is szeretné, ha a tárgyalás - amelyen az előzetes letartóztatásról dönt a bíróság - nyilvános lenne, mert akkor elmagyarázhatná a közvéleménynek, miért követte el a tettét. Az ügyvéd azt mondta, nem tudja, védence milyen egyenruhára gondolt.

Az ügyvéd azt is elmondta, hogy Anders Behring Breivik "egy ideje" már tervezte a merényletet. Erre bizonyíték 1500 oldalas naplója is, amelyben részletesen leírta, hogyan készült a támadásokra. Breivik a naplóban egyébként Hunyadi Jánost és magyar pártokat is emlegetett, valamint egy magyar származású fiatalembert nevezett a legjobb barátjának.

Anders Behring Breiviknek hétfőn 13 órakor kell megjelennie a bíróság előtt. Ezt megelőzően, délben néma csenddel adóznak Norvégiában és a szomszédos Svédországban az áldozatok emlékének.

Az ügyész Breivik nyolcheti előzetes letartóztatását fogja kérni, amikor a gyanúsított hétfő délután megjelenik egy bíró előtt - derül ki az oslói törvényszék közleményéből. Normál esetben az előzetes letartóztatás leghosszabb időtartama négy hét Norvégiában, de különleges esetekben nyolc hét is kérhető, és az meg is újítható - mondta a rendőrségi szóvivő. A közlemény szerint azt is kérni fogja az ügyész, hogy a tárgyalás zárt ajtók mögött folyjon.

Péntek délután előbb autóba rejtett, házilag készített robbanószerkezet lépett működésbe Oslóban, a kormány székházánál, majd innen nem messze, Utöya szigeten Breivik lőfegyverekkel vérengzést rendezett a kormányzó Norvég Munkáspárt ifjúsági szervezetének nyári táborában. A két helyszínen összesen kilencvenhárman vesztették életüket, négy embert eltűntként tartanak nyilván.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!