A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Palesztinbarát aktivistákat állítottak elő a tel-avivi reptéren

Vágólapra másolva!
Majdnem hetven palesztinbarát aktivistát állítottak elő a tel-avivi reptéren az izraeli hatóságok, akik Ciszjordániába akartak eljutni, hogy tiltakozzanak a Gázai övezet izraeli blokádja ellen. Korábban európai reptereken már többeket fel sem engedtek szállni a gépekre. Az akcióban részt vett volna egy Gázába segélyt szállító flotta is, de Görögország feltartóztatta a hajókat.
Vágólapra másolva!

Összesen 69, különböző európai országokból érkező palesztinbarát aktivistának tiltották meg a belépést pénteken az izraeli hatóságok a tel-avivi nemzetközi repülőtéren - közölte az izraeli bevándorlásügyi hatóság szóvivője pénteken. "A nap folyamán az ide érkező összes járatról összesen 310 embert hallgattak ki a bevándorlásügyi hatóságok, s közülük 69-nek tiltották meg, hogy belépjenek az országba, a többiek továbbmehettek. A 69 feltartóztatott aktivista közül négyet már visszaküldtek oda, ahonnan érkeztek" - mondta el a szóvivő.

Az Easyjet légitársaság Genfből, illetve az Alitalia légitársaság Rómából érkező gépét utasellenőrzés céljából egy kevésbé forgalmas terminálra irányították, mintegy harminc utast kihallgattak, és nem engedték őket tovább - mondta el egy rendőrségi szóvivő. A kihallgatott utasokat egyelőre őrizetben tartják, és várhatóan visszafordítják őket oda, ahonnan érkeztek - fűzte hozzá a szóvivő.

Korábban, pénteken reggel számos európai állam repülőterén összesen mintegy 200 palesztinbarát aktivistát akadályoztak meg a helyi hatóságok abban, hogy Izraelbe utazzon, két amerikai aktivistát pedig, akik repülőgépen mégis eljutottak Tel-Avivba, visszafordítottak - jelentette az izraeli közszolgálati rádió.

A terminálban feltartóztatott aktivisták Ciszjordániába szerettek volna eljutni: a tiltakozó akció részvevői - az eredeti tervek szerint közel 600-an - egy hetet akartak eltölteni palesztin családokkal Ciszjordániában. Egy olyan akcióban vettek volna részt, amellyel tiltakozni akartak a Gázai övezet izraeli zárlata ellen, és amelynek keretében egy tucat hajóból álló flottilla segélyt vitt volna a Hamász iszlamista szervezet irányította területre. Ez utóbbi meghiúsult, mert a görög hatóságok Izrael kérésére megakadályozták, hogy a hajók kifussanak a görög kikötőkből.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök provokátoroknak minősítette az aktivistákat. Kormánya azért rendelte el az akció megakadályozását, mert az véleményük szerint veszélyeztette volna a reptér biztonságát, illetve tartottak attól, hogy a külföldiek szimpátiáján felbátorodva Palesztinában is tüntetések kezdődtek volna.

Az aktivisták szerint a hatóságok visszaéltek a hatalmukkal, amikor feltartóztatták őket, és úgy vélték: "sokkoló", hogy ezt meg lehet tenni bármiféle terhelő bizonyíték nélkül. "Úgy tűnik, elég csak azt mondani, hogy Palesztinába készülök, s ott palesztinokkal fogok találkozni, és máris kitiltanak Izraelből" - panaszolta egyikük Berlinben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!