Elitiskolában tanult üzletember állhat a hamis nyakbombás támadás mögött

Madeleine Pulver, auusztrál lány nyakába bombának látszó tárgyat erősítettek, Bill Pulver és felesége Belinda
Vágólapra másolva!
Egy háromgyerekes családapa lehetett az a maszkos támadó, aki két hete hamis bombát erősített egy 18 éves ausztrál lány nyakára. A férfi, aki vélhetőleg a tinilány családját akarta megzsarolni, a támadás óta az Egyesült Államokba szökött, de az FBI kommandósai hétfőn őrizetbe vették. A rendőrség továbbra sem tudja, mit akart a támadó a lány nyakra kötött álbombával, de elképzelhető, hogy üzleti viszály áll az ügy hátterében.
Vágólapra másolva!

Kommandósok vették őrizetbe hétfő délután az Egyesült Államokban azt az ausztrál férfit, aki a gyanú szerint bombának látszó szerkezetet kötözött egy sydneyi tinédzser nyakára két hete. A férfit az ausztrál rendőrök az FBI segítségével fogták el Kentucky államban, korábbi felesége házában. A Washington Post által idézett szomszédok szerint az állig felfegyverzett, gépfegyveres kommandósok csendben, lövés nélkül vették őrizetbe a férfit.

Az 50 éves, háromgyerekes családapát azzal gyanúsítják, hogy két hete maszkot öltve betört egy családi házba Sydney egyik leggazdagabb negyedében, és ott bombának látszó szerkezetet erősített egy egyedül otthon tartózkodó 18 éves lányra, Madeleine Pulverre. A férfi a rendőrség szerint üzenetet is hagyott a lány mellett, annak tartalmáról azonban a nyomozók egyelőre nem árultak el részleteket. Brit bulvárlapok szerint az üzenetben a férfi különböző követeléseket tett, de pénzt nem kért a megzsarolt családtól.

Az ausztráliai Daily Telegraph szerint a támadó azt írta, hogy távirányítóval felrobbantja a bombát, ha a lány értesíti a rendőrséget. A levelet a lap szerint a férfi Dirk Struan néven írta alá: ez a név egy James Clavell-regényben bukkan fel, amely arról szól, hogy egy üzletember hogyan próbálja tönkretenni a másikat. A támadással gyanúsított férfi és a megtámadott lány édesapja is nemzetközi üzletember, de egyelőre nem egyértelmű, hogy mi közük egymáshoz.

Augusztus 3-án, a támadás napján az ausztrál rendőrök 10 órán át dolgoztak a tinédzser nyakára erősített szerkezet eltávolításán. A kivezényelt tűzszerészek és rendőrök kiürítették a környéket, lezárták az utcákat, és csak a szerkezet eltávolítása után állapították meg, hogy abban nem is volt robbanóanyag. A televíziókban élőben közvetített akció bejárta a világsajtót, az ausztrál miniszterelnök pedig azt mondta, olyan volt az egész, mint egy hollywoodi krimi.

Majdnem szomszédok

A hétfő délutáni letartóztatás után az amerikai hatóságok meg is nevezték, hogy kit gyanúsítanak a támadással. Paul "Doug" Peters a rendőrség szerint ausztrál állampolgár, de az USA-ban is van családja, és mindkét országban dolgozik üzletemberként.

Az ausztrál lapok szerint Peters elitiskolákban tanult Ausztráliában, majd a sydneyi egyetemen kereskedelmi jogból diplomázott. Név nélkül nyilatkozó korábbi iskolatársai a Sydney Morning Heraldnak azt mondták, hogy a férfi őszinte, népszerű, de nagyon izgága gyerek volt, akit mindenki szeretett és tisztelt. Gyerekkorát Hongkongban töltötte, mert apja pilóta volt, de aztán Ausztráliában nőtt fel, majd Malajziában is dolgozott. Egy volt osztálytárs szerint agresszív hajlamai is voltak, de teljesen valószínűtlennek tartja, hogy ilyen támadásra vetemedett volna.

Forrás: AFP/Greg Wood
Forrás: AFP/Greg Wood

A Pulver szülők megkönnyebbültek a letartóztatás hírére

A Linked-In internetes portálon található profilja szerint a férfi a Douglass Corporation ügyvezető igazgatója, korábban pedig egy azóta megszűnt cégnél, az Allco Finance Groupnál dolgozott. A Daily Telegraph szerint Peters ausztráliai háza alig 10 percre található a Pulver család nyaralójától Avoca Beachen, és korábbi cégének székhelye ugyanúgy Sydney északi részén található, mint William Pulver munkahelye. A két üzletember egyaránt rendszeresen üzletelt New Yorkban és Ázsiában is - sorolja a lap. A rendőrség egyelőre vizsgálja, hogy mi köze lehetett egymáshoz a két családnak: egyelőre annyit közöltek, hogy Petersnek "volt valamennyi kapcsolata a Pulver családdal", de nem voltak közvetlen összeköttetéseik, és az állítólagos támadó valószínűleg korábban sosem járt a megtámadott család lakásában.

Az e-mailje buktatta le

A Daily Telegraph úgy tudja, hogy az Egyesült Államokba szökött férfit e-mail fiókja buktatta le, amelybe a támadás után egy ausztrál könyvtárból jelentkezett be. A támadó a bombához kötözött lány mellett hagyott üzenetében egy e-mail címet adott meg, azt kérve, hogy ezen lépjen vele kapcsolatba a megzsarolt család. A rendőrségnek sikerült azonosítania, hogy hol és mikor használta a címet, és ez tette gyanússá. Az elfogásáról akkor döntöttek, amikor kiderült, hogy 5 nappal a támadás után a férfi elhagyta Ausztráliát, és az Egyesült Államokba távozott.

Forrás: AFP/David R. Lutman
Forrás: AFP/David R. Lutman

Az FBI fogta el a gyanúsítottat

A hatóságok egyelőre nem tudják, hogy mi lehetett a támadás motivációja, és döntő bizonyítékaik sincsenek a férfi ellen. "Bizonyító erejű körülmények meglehetősen részletes láncolata alapján döntöttünk a letartóztatás mellett" - közölte Dave Hudson, az ausztrál rendőrség illetékese. A rendőrség jelenleg nem keres más gyanúsítottat - tette hozzá. Peterst először Kentuckyban állítják bíróság elé, de várhatóan kiadják Ausztráliának, és ott fognak ellene vádat emelni betörésért, zsarolásért és emberrablási kísérletért.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!