Robbanások és fegyverropogás Líbia fővárosában

líbiai lázadók ünnepelnek bengáziban miután jelentős katonai sikereket értek el tripoliban
Vágólapra másolva!
Szombaton napközben még egy Tripolitól harminc kilométerre levő várost foglalták el a felkelők, estére már a fővárosban dördültek el lövések.
Vágólapra másolva!

Robbanások döreje és fegyverropogás hallatszott szombat éjszaka Tripoliban, miután Moammer el-Kadhafi líbiai vezető csapatai a kormányellenes lázadóktól az elmúlt napokban elszenvedett vereségek után egyre inkább a fővárosba szorulnak vissza.

Tripoli lakosok arról számoltak be nyugati hírügynökségeknek, hogy több helyütt kézifegyverekből leadott lövéseket hallottak, és Kadhafi-ellenes tüntetők vonultak az utcára.

A Reuters brit hírügynökség tudósítója több robbanást hallott, és légvédelmi fegyverek tüzét látta.

Musza Ibrahim líbiai kormányszóvivő az állami televízióban mindazonáltal azt állította, hogy "egész Tripoliban stabil és biztonságos a helyzet".

Forrás: AFP
Ünnepel a tömeg Bengáziban, miután a kormányellenes lázadók sikeres támadásokat hajtottak végre Moammer el-Kadhafi líbiai vezető csapatai ellen Tripoliban

Az [origo] szombati cikke rámutatott arra, hogy a hónapok óta zajló líbiai harcok véres ostrommal érhetnek véget a győzelmet a markukban érző lázadók szerint. Miközben Kadhafi hatalmának gyengülésére egyre több jel utal, szakértők amiatt aggódnak, hogy a lázadók csoportjai közötti különbségek miatt káoszba süllyed az ország a Kadhafi-rezsim bukása után.

Az események valóban felgyorsulni látszanak, mert szombaton napközben a felkelők elfoglalták a Tripolitól harminc kilométerre fekvő Závija városát, és szombat este - mint írtuk - a fővárosban voltak robbanások és fegyverropogás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről