Tüntetők akarták elfoglalni a Wall Streetet

Wall street, tőzsde, pénzügyi negyed, New York
Vágólapra másolva!
"Foglaljuk el a Wall Streetet" - ez volt a jelszava annak a tüntetésnek, amelyet a korrupció és a kapzsiság ellen szerveztek szombatra New Yorkban. A 20 ezresre várt, de csak hétszáz fős tüntetés el sem jutott a Wall Streetig a rendőrség közbelépése miatt.
Vágólapra másolva!

Néhány száz tüntető vonult New York utcáin szombaton, hogy elfoglalják a tőzsdei és pénzügyi központokról híres Wall Streetet, de az akció rendőri fellépés miatt sikertelen maradt - írta az AFP hírügynökség. A tüntetők az egyiptomi Mubarak-rendszer bukásához vezető Tahrír téri eseményeket szerették volna lemásolni, és demonstrálni a kapzsiság, a korrupció és a megszorítások ellen.

A rendőrség közbelépése miatt a tüntetők el sem jutottak a Wall Streetig, pedig azt tervezték, hogy addig maradnak ott, amíg meg nem hallgatják a gazdagoknak és hatalmasoknak kedvező pénzügyi rendszer elleni kritikájukat. "Közös az álláspontunk abban, hogy mi vagyunk az a 99 százalék, aki nem tűri tovább a maradék 1 százalék kapzsiságát és korrupcióját" - állt a tüntetést a "Foglaljuk el a Wall Streetet" nevű honlapon szervező Adbusters (reklámrombolók) felhívásában.

Forrás: AFP/David Karp

A demonstrációra 20 ezer embert vártak, de az amerikai idő szerint szombat délutáni tüntetésre csak mintegy hétszázan mentek el. Az Msnbc.com híroldal azonban több mint ezer emberről írt. A megjelentek hátizsákokkal és hálózsákokkal érkeztek azt jelezve, hogy több napig is ott maradnának. Az egyik tüntető úgy nyilatkozott, azért vannak ott, mert megcsömörlöttek, és nem hajlandók tovább tűrni a vállalatok kapzsiságát.

Az AFP hírügynökség szerint a rendőrség lezárta a Wall Street környékét, többek közt a medvét és bikát megjelenítő híres szobor környékét is, arról azonban nem írt, hogy történtek-e összecsapások a tüntetők és a rendőrök között. Az Msnbc.com hírportál szerint a tüntetés békés volt. A New York Times idézte Paul J. Browne rendőrségi szóvivőt, aki szerint kordonokkal elkerítettek egy területet a tüntetők számára, akik azonban nem voltak hajlandók odamenni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!