A tüntetőknek nem elég az egyiptomi katonai vezetés ajánlata

Vágólapra másolva!
Több ezer egyiptomi tüntet továbbra is a kairói Tahrír téren annak ellenére, hogy a katonai vezetés azt ajánlotta: az előzetesen tervezettnél fél évvel korábban távozik az ország éléről.
Vágólapra másolva!

Kedd éjjel is tüntettek a kairóri Tahrír téren azután, hogy a katonai vezetés bejelentette, előrehozzák az elnökválasztásokat jövő év közepére. Több más városból is összecsapásokat jelentettek, így Alexandriából, Szuezből és Asszuánból - írja a brit BBC.

Négy nappal a több tucatnyi halálos áldozatot követelő kairói összecsapások után a hadsereget irányító Mohamed Husszein Tantavi azt mondta kedd este, hogy jövő év júliusáig megtartják az elnökválasztást. De sok tüntető szerint ez nem elég, azt követelik, hogy a Tantavi azonnal mondjon le. Az összecsapások köztük és a rohamrendőrök között sötétedés után is folytatódott Kairóban. Televíziós bejátszások szerint mentőautók szállították el a Tahrír térről a sérülteket.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint legkevesebb 30 ember meghalt, és százak megsérültek a szombat óta tartó összecsapásokban. A rendőrök könnygázt, gumilövedékeket vetettek be a tüntetők ellen, akik köveket dobáltak a rendőrök felé. Egyes tüntetők szerint valódi lövedékekkel is lőttek rájuk.

A tüntetések miatt hétfőn este mondott le az országot vezető katonai tanács elnöke. A parlamenti választásokat először a nyár végére írták ki, az elnökválasztás eredeti időpontja pedig 2012 végén lett volna. A hadsereg közlése szerint a jövő hétre tervezett parlamenti választásokat megtartják. Korábbi ígérete szerint a hadsereg az elnökválasztásig marad a hatalomban, jelen állás szerint legkésőbb július elsején választanak új elnököt Egyiptomban.

A vasárnap kezdődő szavazáson a demokráciában járatlan választók több tucat ismeretlen pártra adhatják majd szavazatukat, de a pártok és szervezetek viszonyát és értékrendjét még a politikát figyelemmel kísérő szakértők is nehezen tudják követni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről