Már halálos áldozata is van a észak-koszovói szerb-albán viszálynak

Vágólapra másolva!
Élesen elítélte a koszovói kormány a Kosovska Mitrovicában kitört lövöldözést, amelyben meghalt egy szerb férfi. A térségben az elmúlt időszakban kiéleződött a feszültség a Koszovó és Szerbia között határátkelők ellenőrzése miatt.
Vágólapra másolva!

Életét vesztette egy koszovói szerb férfi, két másik pedig megsebesült abban a lövöldözésben, amely szerbek és albánok összetűzése után tört ki az etnikailag megosztott Kosovska Mitrovica városában - közölte a rendőrség. Az összecsapás és a lövöldözés szerdán tört ki, a három szerb sebesült egyike, egy 29 éves férfi csütörtökön a kórházban belehalt súlyos sérüléseibe. A másik sérült egy rendőr, aki intézkedni próbált az incidensnél.

A koszovói szerb kisebbség nagy része a balkáni ország északi, Szerbiával határos részén él. A térségben az elmúlt időben kiéleződött a feszültség, mert a helyi szerbek szeptember óta vehemensen ellenzik az albán többségű pristinai kormány azon erőfeszítéseit, hogy ellenőrzése alá vonjon két, Koszovó és Szerbia közötti határátkelőt.

A koszovói kormány - attól tartva, hogy a szerdai incidens újabb erőszakhullámot indíthat el Észak-Koszovóban - gyorsan reagált, közleményben élesen elítélte az erőszak alkalmazását, és nyugalomra intette az ország lakosságát. Atifete Jahjaga koszovói elnök az AP hírügynökség szerint elfogadhatatlannak nevezte a történteket, és szerinte az incidens aláássa az ország békéjét és stabilitását.

Koszovó idén februárban kiáltotta ki egyoldalúan kiválását Szerbiából, valamint önálló állammá alakulását. Szerbia nem ismeri el volt déli tartománya függetlenségét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!