A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNVég Zsombor
11:20CselgáncsZsombor Veg-Aleksandar Kukolj
HUNMagyarország
12:16ÚszásSzabad 4 x 200m
HUNMagyarország
14:00KézilabdaSpanyolország-Magyarország
HUNHámori Luca
16:18ÖkölvívásAnna Hamori-Marissa Williamson
HUNKovács Richárd
17:38ÖkölvívásRichard Kovacs-Sofiane Oumiha
HUNMagyarország
21:05VízilabdaMagyarország-Japán
NyílNyíl

Magas hőmérséklettel küzdenek a fukusimai atomerőműben

Vágólapra másolva!
Néhány nap alatt drámaian megemelkedett a hőmérséklet a fukusimai atomerőmű reaktorában, az üzemeltetőnek egyre több hűtővizet kell bepumpálnia.
Vágólapra másolva!

Egyre több hűtővizet pumpálnak a fukusimai atomerőmű kettes reaktorába, miután a hőmérséklet 73 Celsius-fok fölé emelkedett. A dolgozók azt mondják, ellenőrzésük alatt tartják az atomerőművet, miután drámaian megemelkedett a hőmérséklet a héten. Kedd estére 68,5 Celsius fokra süllyedt a hőmérséklet a reaktor tartályainak az alján. Itt napok alatt húsz fokkal nőtt a hőmérséklet, de nem érte el a kritikus 93 fokot, ameddig még biztonságosan működhet a reaktor.

Az atomerőművet üzemeltető Tepco vállalt egyik munkatársa szerint a hirtelen hőmérséklet-emelkedés nem kérdőjelezi meg a kormány múlt decemberi nyilatkozatát, amely szerint a tavaly márciusi földerengésben és szökőárban megsérült mindhárom reaktor biztonságos.

A nagyobb mennyiségű hűtővíz használata újabb probléma elé állítja a Tepco vállalatot, amelynek kezdenie kell valamit a radioaktív vízzel. A közelmúltban több mint 220 köbméter szennyezett vizet dolgoztak fel, de a reaktor alsó részében további 95 köbméter gyűlhetett fel.

A múlt hónapban a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség küldöttsége az ajánlásaival összhangban állóknak találta a japán atomreaktorokban végzett hatósági ellenőrzéseket, de több erőfeszítést szorgalmazott annak érdekében, hogy helyreálljon az állampolgárok bizalma az atomenergiában.

Tavaly március 11-én a szigetország északkeleti partvidékét megrázó 9-es erősségű földrengés szökőárat idézett elő, leállt a fukusimai egyes atomerőmű áramszolgáltatása, ami a hűtőrendszerek teljes leállását eredményezte. A meghibásodások sorozata hidrogénrobbanásokat és tömeges radioaktívanyag-kibocsátást váltott ki, az erőmű 20 kilométeres körzetéből és több más településről százezer embert kellett kimenekíteni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!