XVI. Benedek a hittel venné fel a harcot a drogok ellen

Vágólapra másolva!
Mexikó mostani legnagyobb problémája, a kábítószer és az ehhez kapcsolódó bandaháborúk szerepeltek a pápa miséjének a középpontjában. Kubában egy politikailag kényesebb látogatás vár rá.
Vágólapra másolva!

XVI. Benedek pápa arra kérte a mexikóiakat vasárnapi miséjén León városban, hogy hittel küzdjenek a szegénység és a kábítószerrel összefüggő bűnözés ellen. A katolikus egyházfő legalább 500 ezer ember előtt tartotta meg a misét a León peremén lévő hatalmas Bicentenáriumi Parkban, az 1920-as katolikus felkelésre emlékeztető Krisztus király-emlékmű tövében, amely a mexikói kereszténység egyik legjelentősebb szimbóluma. Valószínűleg egész latin-amerikai útján ez lesz majd a legnagyobb tömeget vonzó szertartás. Jelen voltak a júliusi elnökválasztás jelöltjei, valamint a mexikói milliárdos Carlos Slim, a világ leggazdagabb embere.

A misén sok hívő tartott a feje fölé napernyőt a tűző napon, vagy sombrerót viselt, és a vendéglátó országnak szóló gesztusként a mexikóiak nemzeti fejfedőjét viselte XVI. Benedek is, amikor pápamobilján az oltárhoz hajtatott.

Forrás: AFP/Osservatore Romano

A mise kezdetén José Martin Rabago, León érseke azt mondta a pápának: a mexikóiaknak szükségük van a reményről szóló üzenetre, mert "félelemben, kétségek között, szomorúságban élnek a tömeggyilkosságok, az emberrablások, a zsarolás és egyéb bűncselekmények miatt", amelyeknek mind a kábítószer az oka.

XVI. Benedek első mexikói útján igyekezett eloszlatni azt a gyanút, hogy ő egy távolságtartó, hűvös pápa, aki soha nem tud olyan karizmatikus és közvetlen lenni, mint elődje, az öt mexikói látogatást tevő II. János Pál.

Közben az Asszonyok Fehérben kubai ellenzéki szervezet azt kérte, hogy "ha csak egy percig is", de beszélhessenek a pápával hétfőn kezdődő kubai látogatásán, de a kérésükre eddig még nem kaptak választ. A Vatikán korábban közölte, hogy az egyházfő kubai látogatásának programjában nem szerepel találkozó ellenzékiekkel.

Az Emberi Jogok és a Nemzeti Megbékélés Nemzeti Bizottsága nevű kubai ellenzéki csoport állítása szerint a kubai hatóságok az utóbbi négy napban őrizetbe vettek legalább 70 ellenzéki személyiséget, köztük az Asszonyok Fehérben 15 tagját, hogy ne tüntethessenek a pápai látogatás idején, illetve hogy ne is lehessenek jelen egyik szabadtéri misén sem.

A pápa korábban arról beszélt, hogy a kubai marxista rendszer már nem felel meg a valóságnak, ezért új kormányzati modellre van szükség a szigetországban.

Noha Hugo Chávez Kubában van, és a pápai látogatás idején is ott lesz, a venezuelai elnök nem kért semmiféle kihallgatást XVI. Benedektől - közölte még a mexikói Leónban a Vatikán egyik szóvivője, Federico Lombardi.

A rákbeteg Chávez vasárnap érkezett vissza Kubába sugárkezelésre. Már többször megműtötték a szigetországban, legutóbb egy hónappal ezelőtt. Maga Chávez Kubából telefonon a venezuelai állami televízió élő adásában elmondta, hogy a sugárkezelést öt napig tartó adagokban kapja meg, és minden adag után három napra visszautazik Caracasba.

Bár a katolikus egyház eddig elégedett lehet a pápa mexikói látogatásának sikerével, a kommunista Kubában politikailag sokkal kényesebb látogatás vár rá - írja a BBC.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!