A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Még keresik a cseljabinszki meteor darabjait

Vágólapra másolva!
Egymilliárd rubelre becsülik a pénteken Oroszország fölött felrobbant meteor okozta károkat. A leginkább érintett cseljabinszki körzetben ezer ezer embert ért közvetlen kár, a sérültek számát már 1200-ra teszik. A meteor darabjait egyelőre nem találták meg.
Vágólapra másolva!

Nagytakarítás kezdődött a meteorrobbanás után az oroszországi Cseljabinszk térségében, ahol pénteken meteor lépett a föld légkörébe. Vlagyimir Putyin orosz elnök rendkívüli intézkedéseket rendelt el, hogy segítsenek a meteor robbanása nyomán megsérült 1200 embernek, akik között 200 gyerek is van. Szombaton még ötven ember szorult kórházi kezelésre, a sérüléseket többnyire a detonációtól berobbanó ablaküvegek okozták.

A BBC brit közszolgálati adó internetes lapja szerint a meteor által kiváltott lökéshullám 4000 épületen körülbelül 200 ezer négyzetméternyi ablaküveget tört be. A Ria Novoszty orosz hírügynökség beszámolója szerint a meteorit okozta károk 100 ezer embert érintenek közvetlenül.

A hatóságok jelenleg a meteorok darabjait próbálják megtalálni. A város közekében fekvő tóba, amelynek jegén hat méter átmérőjű krátert ütött feltehetően a meteor egyik darabja, búvárokat küldtek, de ők egyelőre nem találtak semmit. A kutatást feltehetően tavasszal, a jég felolvadása után folytatják. Vlagyimir Pucskov, a rendkívüli események minisztériumának vezetője szerint egyelőre egyetlen meteordarabot sem találtak.

Forrás: MTI/EPA/Jevgenyij Kaziv

A miniszter, aki szombaton megszemlélte a várost ért károkat, közölte, felmérik azt is, mekkora károsodás érte statikailag az épületeket a becsapódás okozta lökéshullám miatt. A térségben kilencezer ember dolgozik a károk felszámolásán, többnyire helyiek. A régió kormányzója egymilliárd rubelre (7,3 milliárd forint) becsülte a károkat.

Pénteken valószínűleg az utóbbi száz év legnagyobb olyan meteorrobbanása történt, amelyet láttak is. A meteort 15 méter átmérőjűre becsülik. Lapos szögben jött, ezért is volt olyan pusztító a lökéshulláma. A meteor becsapódási magasságáról, darabokra hullásáról további részleteket itt olvashat. A nagy fény- és hangjelenséggel járó becsapódás sokakat megijesztett, a helyiek beszámolóit itt olvashatja. Itt pedig megtalálja a meteorról szóló eredeti hírt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!