Lángoló barikádok Törökországban

Vágólapra másolva!
Kövekkel dobálták meg a tüntetők a miniszterelnöki hivatalt, a rendőrökön kívül már tévéstábokat is megtámadtak. Országszerte közel ezer ember került őrizetbe, mégis egyre többen mennek utcára, a kormány helyett az isztambuli polgármester tárgyalna.
Vágólapra másolva!

Szombat éjszaka közel ötezer ember vonult a miniszterelnöki hivatal elé Isztambulban, és kövekkel dobálták meg az épületet, amelynek több ablaka is kitört. Könnygázzal és vízágyúval próbálták feloszlatni a dühöngő tömeget a rohamrendőrök, néhányan viszont megpróbálták áttörni a kordont, hogy eljussanak a kormánypárt székházához. Ezt sikerült ugyan akadályozni, de legalább hét egyenruhás megsebesült, és a tüntetők több rendőrautót mellett egy rendőrőrsöt is felgyújtottak, sőt a helyszínről tudósító tévétársaságok közvetítőkocsijait is megtámadták.

A rendőrök kíméletlenül lecsaptak a tüntetőkre

Több ezren az isztambuli Taksim téren töltötték az éjszakát, ahol pénteken kirobbant az azóta országossá vált tüntetéssorozat a park fáinak megmentéséért. Azóta már a kormány lemondását követelik, vasárnap reggelre pedig a demonstrálók építési törmelékből barikádokat emeltek a téren. Néhányan lezárták a város egyik legforgalmasabb fűútvonalát, több kilométeres dugót okozva.

Más városokban is az utcán töltötték az éjszakát a tüntetők, Antalyában két óra alatt hatezren gyűltek össze. A fővárosban, Ankarában sem csillapodik a helyzet, a városközpontban a töntetők többször összecsaptak a rendőrökkel, sok utat barikádok és felborított autók torlaszolnak el.

A hatóságok túlkapásairól rögtön tájékoztatják a tüntetők a közvéleményt a közösségi portálokon, a rendőrök országszerte összesen 939 embert vettek őrizetbe. Isztambul polgármestere vasárnap találkozni akar a tüntetések szervezőivel, Erdogan miniszterelnök pedig szombati nyilatkozatában még hibának nevezte a könnnygáz bevetését és vizsgálatot ígért az ügyben. Megerősítette ugyanakkor, hogy a rendőrség folytatni fogja akcióit, a "megválasztott kormány nem hajlandó meghajolni egy kisebbség akarata előtt". Abdullah Gül köztársasági elnök nyugalomra és párbeszédre szólította fel a tüntetőket.

Cikkünket a helyiek beszámolóiról itt olvashatja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről