Elbarikádozta magát a tájfun magyar túlélője

Vágólapra másolva!
B. Gábornak, a Fülöp-szigeteken végigsöprő pusztító tájfun magyar túlélőjének, amíg a mentőcsapat oda nem ért hozzá, attól kellett tartania, hogy szökött rabok támadnak a házára. A fosztogatók elől bedeszkázta az ablakokat-ajtókat – írja a Blikk.
Vágólapra másolva!

A Fülöp-szigeteki tájfun magyar túlélője, B. Gábor jelenleg a felesége útlevelére vár Manilában, de már biztonságban van, miután a magyar baptista szeretetszolgálat munkatársai helikopterrel kimentették Leyte szigetéről. A Blikknek a férfi édesanyja mesélt a fia megmeneküléséről és a szigeten uralkodó állapotokról.

B. Gábornak eszerint úgy kellett megvárnia a helikopterrel érkező mentőcsapatot, hogy a szigeten álló házának ajtóit és ablakait is bedeszkázta. Attól kellett ugyanis tartania, hogy szökött rabok és fosztogatók támadják meg. A környéken nem volt élelem, áram és víz sem, mindenütt temetetlen halottak hevertek. A férfi előbb a feleségével együtt gyalog próbált kijutni a szigetről, de amikor sikerült kapcsolatba lépnie az édesanyjával – és rajta keresztül a mentőcsapatokkal –, megkérték, hogy menjenek vissza a házukhoz, mert csak annak a koordinátáit ismerte a mentőcsapat.

A helikopteres mentőknek is attól kellett tartaniuk, hogy a leszálláskor megtámadják őket a kétségbeesett szigetlakók. Végül nem történt baj, rendben kijutottak a szigetről.

Az Origónak korábban nyilatkozó magyar segélyszervezeti munkatársak buldózerrel eltakarított holttestekről, rizsért gyilkoló szökött rabokról, romok alá beköltözött túlélőkről, víz- és ételhiányról számolnak be. A reformátusok és a baptisták is azt mondják, a Haiyan tájfunban megsemmisült Tacloban városa a legsúlyosabb helyzetű katasztrófaövezet, amelyben valaha jártak, és van köztük olyan, aki nem is bírta elviselni a lelki megpróbáltatásokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!