Még erősebb és fejlettebb rakétákhoz juthatnak a szakadárok

Vágólapra másolva!
Oroszország hamarosan - "potenciálisan még ma" - nagy kaliberű, több rakéta indítására alkalmas rendszerek átadására készül a kelet-ukrajnai szakadároknak - jelentette ki pénteken Washingtonban Steve Warren ezredes, a Pentagon szóvivője.
Vágólapra másolva!

"Jelzéseket kaptunk, hogy az oroszok nehezebb és fejlettebb, több rakéta indítására alkalmas rendszereket szándékoznak leszállítani a nagyon közeli jövőben" - mondta Warren. Az ezredes szerint a határ közelébe érkezett fegyverek kalibere meghaladja a 200 millimétert. A szóvivő úgy fogalmazott, hogy az átadás bármelyik pillanatban megtörténhet.

Warren ezredes kijelentette, hogy az orosz tüzérség továbbra is lövi a határ másik oldalát. Mint mondta, a több napja tartó támadások megkérdőjelezhetetlenül a helyzet katonai eszkalálódását jelzik. A szóvivő ugyanakkor nem válaszolt arra, hogy a Rosztov környékéről érkező lövések milyen veszteségeket okoztak az ukrán hadseregnek.Szavai szerint az Egyesült Államoknak nincs tudomása arról, hogy az ukránok viszonoznák a tüzet Oroszország irányába.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője kijelentette, hogy az eszkaláció miatt az Egyesült Államok fontolóra vette további gazdasági büntetőintézkedések bevezetését. Douglas Lute, az Egyesült Államok NATO-nagykövete, egy, a Colorado állambeli Aspenben megtartott biztonságpolitikai tanácskozáson azt mondta, hogy Oroszország több mint 15 ezer katonát vont össze az ukrán határon. Warren egy közel 12 ezer fős orosz katonai jelenlétről beszélt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!