Győztek Porosenkóék, de nem sokkal

Ukrajna
Kijev
Vágólapra másolva!
Az Európa-párti erők győzelmét hozta az előrehozott parlamenti választás Ukrajnában. Az exit-poll adatok szerint akár arra is lehet remény, hogy a radikális pártokkal nem kell majd közösködni. A részvétel alacsony volt, a kijevi hangulat pedig legalábbis apolitikus. Az Origo tudósítója az ukrán fővárosban járt.
Vágólapra másolva!

A májusban megválasztott államfő, Petro Porosenko augusztusi döntése nyomán előrehozott parlamenti választást tartottak ma Ukrajnában. A cél egyértelmű: az Európa-párti és/vagy oroszellenes erők végleg ki akarják takarítani a törvényhozásból a februárban megbuktatott elnökhöz, Viktor Janukovicshoz köthető embereket.

Szabadulnának a múlttól Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

Megoszlanak a vélemények arról, hogy ez sikerülhet-e, a Janukovics-féle Régiók Pártja helyét betöltő – az exállamfő kádereiből álló – Ellenzéki Blokk ugyanis a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalék körül mérték a választás előtti kutatások. De még ha át is lépik a küszöböt, az a veszély aligha fenyeget, hogy a győztes pártok koalíciós tárgyalásokat kezdenének velük.

Győztek az européerek

Merthogy efféle egyeztetések mindenképp lesznek, az első exit-poll adatok szerint ugyanis a Petro Porosenko Blokkja nevű formáció megnyerte ugyan a választást, de csak 23,2 százalékkal, így minimum hárompárti – nyugaton Európa-barátnak, Moszkvában pedig radikálisnak bélyegzett – koalíció várható – a szintézist Olekszandr Turcsinov parlamenti elnök adta meg, aki azt mondta: reméli, hogy „az européer, hazafias pártok gyorsan meg tudnak állapodni”. A Porosenko-blokkon kívül valószínűleg Arszenyij Jacenyuk kormányfő 20,7 százalékot elérő Népi Frontjára, illetve a 13 százalékos Önsegítésre gondolt.

Az EBESZ jelezte: noha Kelet-Ukrajnában a szakadárok ellenőrizte területeken (és természetesen a Krímen) nem tudták megrendezni, legitimnek fogják tekinteni a szavazást. A nagy kérdés már csak az, hogy Oroszországnak mi lesz a véleménye, Porosenko elnök mindenesetre a szakadár területek környékén tölötte a mai napot.

Mélabúra Zaporozsec

Kijevben a választás előtt egy valami mindenképp feltűnt: a csend. Az utcákon szombaton alig páran lézengtek, és bár ma már forgalmasabb volt a belváros, a Függetlenség terét ketté szelő Hrescsatyuk utat nem kampányesemények miatt zárták le: veterán autós találkozót rendeztek a Majdanon. A Moszkvicsokat, Volgákat és Zaporozseceket felvonultató parádé kétségkívül feldobta a környék hangulatát, mert a főtéren amúgy az emlékeké a főszerep.

Fájdalmasan realista karikatúra a Majdanról Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

A híres Berehinya-emlékmű körül a téli eseményekről készült ikonikus fotók láthatók, a képek előtt gyertyák égnek, a tér déli oldalán pedig a forradalom áldozatainak fényképe előtt adóznak kegyelettel az arra járók. Komplett járdaszakaszokon hiányzik a borítás, a hatóságok ellen bevetett utcakövekből egyelőre csak rögtönzött installációkra futotta. A közérzetünkön az sem segített, hogy Kijevbe a hétvégén beköszöntöttek a kemény mínuszok, így nem csak a hangulat volt dermesztő.

Az utcakő alternatív felhasználása Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

Érdektelenség

Mindezek után aligha csodálható, hogy a lakosságot nem hozta annyira lázba a szavazás. Az Origo által kora délután meglátogatott kijevi szavazókörben a helyi választási bizottság vezetője arról tájékoztatott, hogy a jogosultak alig egytizede élt szavazati jogával. „Délutánra várjuk a többséget” – tette hozzá reménykedve, és valóban: később javultak az arányok, de a részvételi arány valószínűleg megáll 50 százalék körül – a Központi Választási Bizottság adatai szerint délután 4-kor (tehát 4 órával urnazárás előtt) 40,77 százalék volt.

Választás egy kijevi szavazókörben Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

Szótlan választók

„Nem tudok kire szavazni, nem nagyon bízom a politikusokban, ezért nem veszek részt a választáson” – panaszkodik a 20 éves Julija, aki egy ürességtől kongó szavazóhelyiség előtt gyűjtött aláírásokat. A fiatal lány szavait visszhangozta kérdésünkre a Majdanon hazafias relikviákat áruló fogatlan kozák is.

Javulást vár a viszont szavazástól az egyetemista Pavel, de azt többszöri kérdésre sem tudta megtippelni, hogy milyen eredménnyel végződhet. Csak abban reménykedik, hogy az győz, akire ő húzta az ikszet, bár, ahogy elmondta, nem volt könnyű a döntés. Azt nem árulta el, hogy kire szavazott, de azt igen, hogy semmi meglepetés nincs az apatikus hangulatban, az előző választások is hasonló légkörben zajlottak. A nála pár évvel idősebb Gyenyisz szerint itt most az ország jövője a tét, és arra számít, hogy az „ukránbarát” pártok futnak be az első helyeken.

Volt, aki zenéléssel töltötte a vasárnapot Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

Látható, a megkérdezettek nem voltak túl beszédesek, amint kiderült, hogy a választásról – tehát politikáról – érdeklődünk, lankadni kezdett a mosolyuk. Szintén az általunk bejárt szavazókörben történt, hogy a TASZSZ hírügynökségtől érkezett kollégák egy idősebb férfival kezdtek beszélgetni, de amint – 1 perc után – elhangzott, hogy „Rosszija”, az interjúnak vége szakadt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről