A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Meghalt az évszázad kémperének koronatanúja

David Greenglass
Vágólapra másolva!
1953-ban, a hidegháború csúcsán végezték ki a Rosenberg házaspárt az Egyesült Államokban, mert bűnösnek találták őket abban, hogy atomtitkokat adtak át a szovjeteknek. A vád sztár tanúja Ethel Rosenberg bátyja volt, aki július elsején elhunyt. A hírt azonban a család csak most jelentette be.
Vágólapra másolva!

David Greenglass 92 éves korában hunyt el New Yorkban. Tíz évet töltött börtönben kémkedés miatt, majd évekig álnéven élt Queensben – emlékeztetett tudósításában az AP amerikai hírügynökség.

Greenglass volt a védők szerint azt az ember, aki halálba küldte a házaspárt – a személye körüli vita pedig 2001-ben lángolt fel újra, amikor bevallotta, hogy hazudott, amikor a húga ellen vallott.

A Rosenberg házaspárt 1953-ban végezték ki Forrás: Wikimedia Commons

Nárcisztikus személyiség

„Nárcisztikus, könyörtelen, önmagát túlértékelő személyiség volt” – mondta róla Sam Roberts, a New York Times riportere, aki könyvet is írt Greenglassról.

Rosenbergék két fia, Michael és Robert Meeropol értesült a nagybátyjuk nyári haláláról, de nem közölte a hírt a sajtóval, és az újságírók közül sem jelentkezett náluk senki.

Greenglass azért hazudott, hogy mentse a saját és a felesége bőrét Forrás: Origo

Nem volt lelkiismeret-furdalása

Greenglass saját bevallása szerint azért tanúskodott hamisan, hogy rövidebb börtönbüntetést kapjon, és biztosítsa, hogy a feleségét ne ültessék le, így az asszony gondoskodhasson a gyerekeikről.

„Nem bánom. Jól alszom” – mondta a CBS-nek adott interjúban, hozzátéve, hogy Rosenbergék a saját „ostobaságuk” áldozatai lettek, mert megmenekülhettek volna, ha bűnösnek vallják magukat.

Roberts szerint „ostobának” tartotta az unokaöccseit is, amiért valóban elhitték, hogy a szüleik ártatlanok voltak.

Nem akarta a halálukat?

Greenglass úgy vélte, hogy bár sokan őt okolták a házaspár halála miatt, nem tudta, hogy ez lesz a sorsuk. Azt állította, hogy az ügyészek nyomására hazudott.

A Rosenberg fiúknak meggyőződése, hogy Greenglass és a felesége volt az, aki átadta az atomtitkokat a szovjeteknek, aztán az egészet a szüleikre kenték, hogy mentsék a bőrüket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!