Nem csitul a Fatah-Hamász ellentét

Vágólapra másolva!
A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász mozgalom megakadályozta, hogy az övezetben megemlékezzenek a másik nagy palesztin szervezet, a Fatah alapítója, Jasszer Arafat halálának tízedik évfordulójáról.
Vágólapra másolva!

A Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette, Ciszjordániát igazgató Fatah vasárnap bejelentette, hogy törölték a Gáza városába keddre tervezett évfordulós felvonulást, miután a Hamász közölte, hogy nem tudja szavatolni a részvevők biztonságát.

Az első megemlékezés lett volna

2007 óta a keddi lett volna az első megemlékezés Arafat halálának évfordulóján az övezetben. Az iszlamista szervezet hatalomátvétele után néhány hónappal rendezett akkori felvonuláson tízen meghaltak a kitört zavargásokban.

A vasárnapi döntés, amelyet a Hamász uralta gázai belügyminisztérium közleményben juttatott a Fatah tudomására, arra utal, hogy tovább tart a feszültség a Hamász és a Fatah között, jóllehet idén tavasszal létrehoztak egy szakértői egységkormányt a majdani általános választásokig, hogy véget vessenek a két nagy rivális frakció évek óta folyó ellenségeskedéseinek.

Robbanások

Előzőleg, péntekre virradó éjjel robbanások rázták meg a Gázai övezetben a Fatah helyi vezetőinek otthonát, valamint Gáza egyik központi terén felrobbant egy színpad, amelyet az Arafat-évfordulóra készülve állítottak fel.

A Fatah vezetői az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet által aláírt figyelmeztetéseket is kaptak, amelyek felszólítják őket, hogy november 15-ig ne hagyják el otthonukat, de az érintettek már akkor azt gyanították, hogy hamisítványról van szó, amely mögött a Hamász állhat, hogy megakadályozza az emlékünnepségeket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről