A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Elég volt afroamerikai rendőrtisztet megbízni a rendfenntartással

Vágólapra másolva!
Állig felfegyverzett, többnyire fehér bőrű rendőrök, zömében afroamerikai tüntetőkre lőtt gumilövedékek és könnygázbombák, fosztogatás, letartóztatások – négy napon és éjszakán keresztül tombolt az erőszak a Missouri állambeli St. Louisban, ahol szombat éjszaka egy rendőr lelőtt egy 18 éves fiatalembert.
Vágólapra másolva!

Pontosan még mindig nem tudni, mi történt St. Louis Ferguson nevű peremkerületében, abban azonban minden szemtanú egyetért, hogy Michael Brown fegyvertelen volt, feltartott kézzel könyörgött a rendőrnek, hogy ne lőjön, az egyenruhás mégis több golyót belé eresztett a nyílt utcán.

Túlzott erőt használt a rendőrség a tiltakozók ellen Forrás: AFP/Scott Olson

Megváltozott a hozzáállás

Jay Nixon, Missouri állam kormányzója csütörtökön az állami autópálya-rendőrséget bízta meg a rendfenntartással Ronald S. Johnson százados vezényletével, és ő parancsol a helyi rendőrjárőröknek is – számolt be a The New York Times.

Johnson százados – maga is afroamerikai – azonnal levetette az egyenruhásokkal a gázmaszkokat, eltávolította az utcákról a járőrautókat és a páncélozott járműveket. Barátságosan elbeszélgetett a tüntetőkkel, meghallgatta a történeteiket, velük vonult a menet élén. A fehér rendőrök helyét afroamerikaiak vették át, akiket a BBC helyszíni beszámolója szerint kézfogással üdvözöltek az utcára özönlő helybéliek.

Szelfi a rendőrökkel

A The Washington Post riportere, Wesley Lowery így összegezte a helyzetet: „Hétfőn éjszaka ilyentájt az emberek az életükért rettegtek. Ma éjszaka szelfiket készítenek a rendőrökkel.”

Egy tüntető, Pedro Smith hasonlóképpen fogalmazott. „Eddig csak ránk néztek, és már lőtték is ki a könnygázt. Ez most teljesen más helyzet. Most tisztelettel bánnak velünk.”

Megemlékezések országszerte

New Yorkban, Chicagóban, Atlantában, Washingtonban, Bostonban, Detroitban és sok más amerikai városban is megemlékezéseket és tüntetéseket tartottak Michael Brown emlékére.

Barack Obama elnök az ügy teljes körű kivizsgálását ígérte, és az FBI is nyomozást kezdett.

Az emberek válaszokat akarnak Forrás: AFP/Scott Olson

Féltik a rendőr életét

A helyi rendőrség a bírálatok ellenére eddig nem volt hajlandó megnevezni a Brownt lelövő tisztet, azzal az indokkal, hogy veszélybe kerülne az élete, mert több halálos fenyegetést is kapott a kapitányság. Mostanra azonban rádöbbentek, hogy a dolog elkerülhetetlen, ezért összeülnek a városi hatóságok, hogy megvitassák, mi lenne a tiszt megnevezésének a legjobb módja - értesült az ABC.

Addig is annyit tudni róla, hogy fehér, férfi, és fizetett szabadságra küldték.

Thomas Jackson rendőrfőnök annyit árult még el, hogy a tiszt a Brownnal való dulakodás során megsérült az arcán, és kórházban ápolták.

A rendőrfőnök nem hajlandó bocsánatot kérni a tüntetőkkel szembeni brutalitásért sem. A kemény fellépést szerinte a tiltakozók erőszakossága indokolta; állítólag kövekkel, palackokkal és Molotov-koktélokkal hajigálták a rendőröket.

Az érintett kerület, Ferguson 21 ezer lakosának kétharmada fekete, a kerület 53 rendőréből azonban 50 fehér bőrű. Egész St. Louisban nagy a feszültség a faji különbségek miatt, és jogvédő szervezetek már többször szóvá tették, hogy a rendőrség a számarányuknál sokkal több feketét vesz rendszeresen őrizetbe.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!