A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az EU fellebbez a Hamász törlése ellen a terrorcsoportok listájáról

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió Tanácsa megfellebbezi azt a bírósági döntést, amelyik „eljárási okokra” hivatkozva levettek a Hamászt a terrorista csoportok uniós listájáról. A végső döntésig érvényben maradnak a palesztin szervezettel szembeni korlátozások.
Vágólapra másolva!

Az EU külügyminisztereinek tanácskozásán döntöttek a fellebbezésről – jelentette be Susanne Kiefer szóvivő. A megbeszélés egyik fő téma a terrorizmus elleni harc megerősítése a párizsi merényletek nyomán.

A Gázai övezetben hatalmon lévő palesztin iszlamista szervezet reagálásában „tisztességtelen” lépésnek minősítette a brüsszeli döntést.

Bizonyítékok nélkül

Az Európai Unió Bírósága decemberben mondta ki, hogy a Hamász szerepeltetését a listán nem támasztják alá bizonyítékok, az csupán a „sajtóban és az interneten fellelhető adatszerű gyanúsítgatásokon” alapul.

A testület ugyanezen érvek alapján hozott hasonló döntést a Srí Lanka-i Tamil tigrisekkel kapcsolatban.

Mennyit ér az internet?

A Tanács szerint azonban egy szervezet által az internetre feltett információk igenis megalapozott bizonyítékkal szolgálhatnak arra vonatkozóan, hogy az adott csoport folytat-e terrorista tevékenységet.

Federica Mogherini, az EU külügyi biztosa közleményében emlékeztetett arra is: a bíróság soha nem vonta kétségbe Brüsszel politikai értékelését, amelynek alapján terrorista szervezetnek tekinti a Hamászt.

Háromhónapos türelmi idő

A bíróság egyébként az ítélet meghozatalakor arról is döntött, hogy még legalább három hónapig nem oldja fel a Hamász kintlévőségeinek zárolását.

Az, hogy a Hamász szerepel a listán, azt is jelenti, hogy az EU minden eszközzel megakadályozza a szervezet számára a pénzgyűjtést Európában, valamint a közvetlen kapcsolatfelvételt a brüsszeli illetékesek és a palesztin szervezet magas rangú tagjai között – emlékeztetett jelentésében a Wall Street Journal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!