Riasztóan nő a pakisztáni hőhullám áldozatainak száma

Karacsi, 2015. június 22.
Önkéntesek a Pakisztánban tomboló hőhullám áldozatai között Karacsiban 2015. június 22-én. Csak az Indiai-óceán partján fekvő Karacsiban 130 áldozata van már a hőségnek, a városban napok óta 45 Celsius-fokos hőség tombol. (MTI/AP
Karacsi, 2015. június 22. Önkéntesek a Pakisztánban tomboló hőhullám áldozatai között Karacsiban 2015. június 22-én. Csak az Indiai-óceán partján fekvő Karacsiban 130 áldozata van már a hőségnek, a városban napok óta 45 Celsius-fokos hőség tombol. (MTI/AP/Sakil Adil)
Vágólapra másolva!
Több mint 780-ra emelkedett a négy napja tomboló hőhullám halálos áldozatainak száma Pakisztánban - közölte szerdán egy egészségügyi jótékonysági szervezet, miközben a kormányzat szünnapot rendelt el a forróság által leginkább sújtott Karacsiban, és arra biztatja a lakosságot, hogy otthonában hűsöljön.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt huszonnégy óra alatt több mint háromszázan vesztették életüket a rendkívüli hőség következtében. A pakisztáni állami televízió jelentése szerint kedd reggelig 474 halálos áldozatot szedett a forróság.

Elviselhetetlen hőség

A dél-pakisztáni városban a hőhullám kezdete óta több mint 700-an haltak meg, a szomszédos Szindh és Pandzsáb tartományokban további több tucat ember halálát okozta az elviselhetetlen időjárás.

A hét végén Karacsiban 45 Celsius-fokos hőmérsékletet is mértek, ami mindössze két fokkal marad el az 1979-ben regisztrált 47 fokos helyi melegrekordtól Forrás: AFP/Asif Hassan

Egy egészségügyi tisztségviselő kedden azt mondta, több mint tízezer embert kellett kórházba szállítani. Az áldozatok túlnyomó többsége 50 év feletti, és szegény sorban él.

Kiszáradnak a ramadán alatt

A hőhullám egybeesik a ramadán szent hónapjával, amikor a muzulmánok többsége a nappali órákban nem iszik és nem eszik. A halál oka sok esetben kiszáradás volt.

Emellett Karacsit az elmúlt napokban több áramkimaradás sújtotta, így időről időre leálltak a légkondicionáló berendezések. A város lakói közül sokan dühösek a pakisztáni kormányra az áramkimaradások és a közkórházak rossz állapota miatt.

Önkéntesek a pakisztáni hőhullám áldozatai között egy hullaházban. Az Indiai-óceán partján fekvő Karacsiban napok óta 45 Celsius-fokos hőség tombol, már 800 halottja van a hőhullámnak (MTI/AP/Sakil Adil) Forrás: MTI/AP/Sakil Adil

A 190 milliós Pakisztánban csupán a lakosság kevesebb mint fél százaléka fizet jövedelemadót, és ezt a közszolgáltatások sínylik meg.

A költségvetés jelentős hányadával gazdálkodó hadsereg 22 egészségügyi központot állított fel. A katonák vizet és vízben oldandó, kiszáradás elleni sókat osztanak a lakosoknak.

Közel a melegrekordhoz

A hét végén Karacsiban 45 Celsius-fokos hőmérsékletet is mértek, ami mindössze két fokkal marad el az 1979-ben regisztrált 47 fokos helyi melegrekordtól.

Járókelők próbálják lehűteni a hőségtől szenvedő férfit. Az elmúlt huszonnégy óra alatt több mint háromszázan vesztették életüket a rendkívüli hőség következtében Forrás: AFP/Rizwan Tabassum

Egy, a tenger felől érkező fuvallat lehűtötte szerdán a város némely részeit, azonban az időjárás-előrejelzések által beharangozott esők nem érkeztek meg a térségbe.

A Pakisztánnal szomszédos Indiában a múlt hónapban több mint 2200 ember halt meg egy heteken keresztül tomboló hőhullámban, amelyben a hőmérséklet tartósan 40 fok fölött volt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!