A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Kínzással vádolják a rendőröket

Thai workers carry the bodies of two British tourists on Koh Tao island in the Surat Thani province of southern Thailand on September 15, 2014. The naked bodies of two British tourists were found on a Thai beach, police said, sparking a murder probe on th
Koh Tao szigetén történt a gyilkosság
Vágólapra másolva!
Kínzással és szakmai hibákkal vádolják a thaiföldi rendőrséget a tavaly szeptemberben meggyilkolt brit turistapár ügyében. A bűnperben, amelyben két mianmari vendégmunkást vádolnak a kettős gyilkossággal, szerdán hangzottak el az első tanúvallomások.
Vágólapra másolva!

Az ügy nagy nyilvánosságot kapott, külföldön is, és egyesek szerint a thaiföldi igazságszolgáltatás és a vendégmunkásokkal való ottani bánásmód próbája.

Koh Tao szigetén történt a gyilkosság Forrás: AFP/Str

A két brit állampolgár, a 23 éves Hannah Witheridge és a 24 éves David Miller holttestét a déli Koh Tao (Teknősbéka-sziget) tengerpartján találták meg, ahol nyaraltak. A nyomozás során két mianmari vendégmunkás beismerő vallomást tett, és a DNS-vizsgálat is alátámasztotta, hogy közük volt a gyilkossághoz. Nem sokkal később azonban visszavonták a vallomásukat, és azt állították, hogy veréssel, fenyegetéssel kényszerítették ki belőlük. A rendőrség ezt tagadja. Jogvédő szervezetek azóta többször felszólították a thaiföldi hatóságokat, hogy folytassanak le egy független vizsgálatot a rendőrséget ért vádak miatt, mert elképzelhető, hogy a két mianmari férfi csak bűnbak.

Illegális bevándorlók

A két gyanúsított ellen több pontban emeltek vádat, egyrészt a gyilkossággal kapcsolatban, másrészt amiatt, hogy illegálisan dolgoztak Thaiföldön. Szerdán meghallgatták az első tanúkat a bűnügyben, köztük egy rendőrt és egy igazságügyi orvos szakértőt.

Hibáztak a rendőrök

A bűnügyben már az elejétől fogva hozzá nem értéssel és szakmai hibákkal vádolták a rendőrséget, köztük azzal, hogy nem gondoskodtak megfelelően a bűnügy helyszínének biztosításáról, és nyilvánosságra hozták olyan gyanúsítottak nevét és fényképét is, akikről kiderült, hogy ártatlanok.
Thaiföldön körülbelül 2,5 millió mianmari dolgozik vendégmunkásként, többségük háztartási alkalmazottként, illetve betanított munkásként az építő- és a ruhaiparban, illetve a halászatban.

Az országban a nemzeti össztermék tíz százalékát adja az idegenforgalom, és a hatóságok attól tartottak, hogy a brit turisták meggyilkolása kedvezőtlen hatással lehet a turizmusra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!