12 évet kapott a késes koreai támadó

Kim Kidzsong újságíróknak nyilatkozik
Vágólapra másolva!
Tizenkét év börtönbüntetésre ítélték pénteken azt a dél-koreai férfit, aki márciusban késsel rátámadt az Egyesült Államok szöuli nagykövetére és megsebesítette a diplomatát.
Vágólapra másolva!

Az 55 éves Kim Kidzsong ellen emberölési kísérlet volt a vád. A bíróságon a férfi nem mutatta jelét megbánásnak és az eljárás alatt mindvégig tette jogosságát bizonygatta. Kim Kidzsong Dél-Koreában szélsőséges nacionalista nézeteiről ismert, 2010-ben két év börtönre ítélték, amiért egy követ hajított a szöuli japán nagykövet felé.

25 centis késsel támadt

Kim egy március 5-i rendezvényen 25 centiméteres pengéjű késsel rontott rá Mark Lippert amerikai nagykövetre, és mély sebeket ejtett a diplomata arcán és bal csuklóján. Az ország legfontosabb szövetségesének képviselője elleni támadás felháborította a dél-koreai közvéleményt. A támadó azért választotta célpontjául a nagykövetet, mert ellenkezését akarta kifejezni az Egyesült Államok és Dél-Korea részvételével évente rendezett hadgyakorlatok miatt.

Kim Kidzsong újságíróknak nyilatkozik Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

Idén márciusban és áprilisban tartották az amerikai-dél-koreai Foal Eagle fedőnevű gyakorlatot a szárazföldi csapatok, a haditengerészet és a légierő, összességében 200 ezer dél-koreai és 3700 amerikai katona részvételével. A Kimhez hasonló Amerika-ellenes aktivisták régóta az amerikai katonai jelenlétet okolják a két Korea újraegyesítésének elmaradásáért.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!