Gyilkos hordára építenének államot

iszlám állam isis
Vágólapra másolva!
Nagy hiba lenne lebecsülni és pusztán pszichopata gyilkosoknak tartani az Iszlám Állam katonáit, a 2014 óta kiszivárgott terveik szerint ugyanis valódi államszervezet kiépítésén dolgoznak. Már nem csak a katonaságra helyeznék a hangsúlyt, hanem megszerveznék az ipart, az oktatást, az egészségügyet, valamint az olajbizniszt is. Önellátásra és központi árképzésre rendezkednének be, de szabad utat engednének a vállalkozásoknak. Az általuk megalkotott, hátborzongatóan részletes szabályrendszer az élet szinte minden területére kiterjed.
Vágólapra másolva!

John Kerry pszichopata szörnyeknek, Francois Hollande barbároknak, David Cameron pedig a halálkultusz követőinek írta le az Iszlám Államot. Az ISIS azonban már több, mint terroristák összeverődött hordája, a terveikről szóló dokumentumok szerint ugyanis már jóval előrébb tartanak, és saját államszervezet kiépítésén dolgoznak.

A 2014 óta kiszivárgott tervek egy működő állam felépítéséről szólnak, és

már olyan világi témákkal is foglalkoznak, mint az ipar, a munkahelyteremtés, az egészségügy,

az oktatás, valamint a külügyi kapcsolatok. Az erősen központosított, önellátásra berendezkedő rendszerben több száz előírást fogalmaztak meg, amelyek az élet minden területét szabályoznák.

Tilos a galambtartás

A The Guardian által ismertetett dokumentumok szerint tilos lenne testre simuló, valamint díszes ruhákat árulni, csocsózni, valamint biliárdozni is. Véget vetnének a galambok tetőtéri tartásának is, ez ugyanis álláspontjuk szerint időpocsékolás. Természetesen kitérnek a kulturális elvárásokra is, eszerint egységes feltételeknek kellene megfelelniük a külföldről érkező terroristáknak és a már korábban is ott élő közösségeknek.

A Charles de Gaulle francia nukleáris meghajtású repülőgép-hordozót is bevetették a franciák az Iszlám Állam ellen Forrás: MTI/EPA/Sebastien Nogier

A gazdasági rendszert tekintve

önellátásra rendezkednének be, saját maguknak termelnék meg az élelmiszert,

a helyi gyárak látnák el a katonákat fegyverekkel, a civileknek pedig biztonsági zónákat alakítanának ki.

Az erős központosító jelleg ellenére nem alkalmaznának szovjet típusú berendezkedést, sőt valamennyire teret engednének a szabadpiacok viszonyait rendező "láthatatlan kéznek" is.

Lenne tehát magántulajdon, saját vállalkozásokat is lehetne indítani,

ráadásul az állam olyan feladatokat is ellátna, mint az útépítés. A termékek és szolgáltatások árait viszont központilag szabályoznák, egy császármetszés például 70 dollárba kerülne, egy kiló cukor pedig 70 centbe.

A terv már készen áll, rendes államszervezetet hoznának létre Forrás: Origo

Jelenleg egyébként az Iszlám Állam összes bevételének 23 százaléka az adókból, 27 százaléka az olajbevételekből származik. A fennmaradó rész leginkább a csempészek bírságaiból, valamint az elfoglalt területek vagyonából ered. A kiadási oldalon a legnagyobb tételt – majdnem a bevétel kétharmadát – a katonák fizetése és hadi kiadások jelentik, és csak kevesebb mint 20 százalékot költenek közszolgáltatásokra. A főbb területeket – így például az olajeladásokat, egészségügyet, oktatást – a későbbiekben is központilag szabályoznák.

A tehetséges gyerekkatonákat kiemelik

Az egész rendszer alapja valamelyest továbbra is a brutális erőszak lenne. A The Guardian által ismertetett dokumentumok szerint az Iszlám Állam katonai kiképzőtáborokat hozna létre. Az idősebb katonáknak évente két hétig tartó, „felfrissítő” képzésen kellene részt venniük, ahol megismerkedhetnének a legmodernebb technikai újdonságokkal és a „harc művészetével”.

A gyerekek sem lennének kivételek, a kiképzésbe őket is bevonnák,

a „legkiválóbb egyéniségeket” pedig kiemelnék, és olyan feladatokat kaphatnak, mint a járőrözés.

Az Iszlám Állam nagy hangsúlyt fektet a jó PR-ra is, ezért már jelenleg is léteznek olyan panaszirodák, ahol a korrupciógyanús eseteket lehet bejelenteni. Az állami propaganda segítségével olyan arculatot hoznának létre, amely egyfajta utópia lenne a muszlimoknak.

Forrás: Iszlám Állam

Arról ugyanakkor megoszlanak a vélemények, hogy a 2014-ben felvázolt - és azóta folyamatosan szivárgó - terveket mennyire sikerült megvalósítani, sokak szerint ugyanis a bombázások miatt olyan jelentős veszteségeket szenvedtek a terroristák, hogy

az Iszlám Állam szervezete egyelőre csak papíron létezik.

Aymenn al-Tamimi egyetemi kutató – akin keresztül kiszivárgott a terroristák kiképzőtáborokról szóló terve – ugyanakkor azt állítja, hogy érdemes komolyan venni a dokumentumokat, ezek ugyanis arról árulkodnak, hogy az Iszlám Állam központi célja egy valódi állam létrehozása. Felismerték ugyanis, hogy a központi kormányzás, az oktatás (gyerekek kiképzése), valamint a korábbi hibákból való tanulás elengedhetetlen a sikeres harchoz.

Miért nem lépnek a hatalmak?

Az elmúlt hónapokban több terrorcselekményt is véghezvitt az Iszlám Állam, a nyugati vezető politikusok viszont továbbra is ódzkodnak hadseregük teljes bevetésétől. A 130 áldozatot követelő párizsi merényletek után Francois Hollande is csak a légi csapások megindításáról döntött, csakúgy, mint Barack Obama, aki a San Bernardinó-i terrorcselekmény után szögezte le, hogy nem küldenek szárazföldi csapatokat Szíriába.

Nagy-Britannia is beszállt a szíriai bombázásokba Forrás: MTI/AP/Pavlosz Vrionidész

Az Egyesült Államok elnöke vasárnapi beszédében hideg gondolkodást kért az amerikaiaktól, azt ugyanakkor megígérte, hogy „megsemmisítik az Iszlám Államot". A bevethető eszközöket (kisebb egységek bevetése, helyi erők kiképzése, ISIS-ellenes politikai egység formálása) folyamatosan mérlegelik, de

az egyértelmű, hogy az USA nem akar újabb Irakot.

Pedig a nyomás egyre nő, a CNN és az ORC közvélemény-kutató intézet legfrissebb felmérése szerint az amerikaiak 60 százalékának kedvezőtlen a véleménye arról, ahogyan Obama elnök a terrorizmus kérdését kezeli.

A nyugati vezetők helyzete azonban csak ránézésre egyszerű, több érv ugyanis szinte lehetetlenné teszi az Iszlám Állam elleni fellépést.

  1. Obama egy évvel az amerikai választások előtt feltehetően nem vállalkozna egy olyan háborúra, amely jó eséllyel hasonlóan hosszúra nyúlna, mint a korábbi afganisztáni és iraki szerepvállalás. A következő elnök is kétszer meggondolja majd a beavatkozást, az amerikai társadalom ugyanis még emlékszik a korábbi demokratizációs törekvések teljes kudarcára.
  2. Ideológiailag nehezen védhető a muszlim országokban a nyugati államok kiindulópontja. Még a mérsékelt muszlimok között is sokan egyetértenek az Iszlám Államnak azzal az érvével, miszerint az Egyesült Államok az iraki és afganisztáni beavatkozásával megtámadta a muszlimokat, és ez okozta a mostani bajt. Emiatt egy újabb szerepvállalást több környező ország is rossz szemmel nézne.
  3. Nincs politikai megoldási terv, amellyel rendezni lehetne Szíria helyzetét, és amelyre minden résztvevő rábólintana.
  4. Ha szárazföldi csapatok tagjai fogságba esnek, akkor az internetet várhatóan elárasztanák a lefejezős, drámai videók. Ezek elviselhetetlenek lennének a közvélemény számára, a háború támogatottsága drasztikusan csökkenne.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről