A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Nobel-békedíjra jelölték a Mohamed-karikatúrás dán szerkesztőt

Flemming Rose Jyllands-Posten dánia
Flemming Rose, culture editor of Jyllands-Posten, is seen in his office in Copenhagen, 03 February 2006. Flemming, The culture editor of the Danish newspaper at the origin of a worldwide row over Prophet Mohammed cartoons has been sent on holiday for an indefinite period, his boss was quoted 09 February 2006 as saying.
Vágólapra másolva!
A szólásszabadság melletti önzetlen kiállása miatt.
Vágólapra másolva!

Tíz évvel ezelőtt hatalmas nemzetközi felháborodást váltott ki elsősorban az iszlám világban a Jyllands Posten dán lap, amikor Mohamed prófétáról készült karikatúrákat jelentettet meg. Jóformán az összes muszlim tüntetett ellene, a lap munkatársait pedig iszlamista szélsőségesek próbálták levadászni. Most, nem sokkal a Charlie Hebdo-mészárlást követően Nobel-Békedíjra jelölték a szerkesztőt, aki annak idején lehozta a kérdéses rajzokat.

A szerkesztőt, Flemming Rose-t, aki még ma is rendőri védelem alatt él, egy dán parlamenti képviselő, Michael Tetzschner jelölte a díjra. Ha a díjat egy, a szólásszabadság mellett következetesen, akár a saját kárán is kiálló ember kapja, az világos üzenet lenne, hogy nem járhatnak sikerrel azok, akik gyáva, civilek elleni támadások révén akarják korlátozni ezt a szabadságot, aláásva ily módon a népek közötti békét” – írta a Nobel-bizottságnak küldött levelében a képviselő.

Flemming Rose 2006-ban Forrás: AFP/Erik Refner

A Nobel-díj jelöltjeinek neveit bizalmasan kezeli a bizottság, de a jelölőknek - képviselőknek, kutatóknak, korábbi díjazottaknak - lehetőségük van nyilvánosságra hozniuk jelöltjeiket. Az idei jelöltek között van még Raef Badawi szaúdi blogger, akik ezer korbácsütésre ítéltek vallási vezetők megsértése miatt, illetve az amerikai államtitkokat kiszivárogtató Edward Snowden.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!