Dróntámadásban halt meg az Iszlám Állam több vezetője

Vágólapra másolva!
Egy amerikai dróntámadásban meghalt Afganisztánban az Iszlám Állam nevű terrorszervezet afgán szárnyának több fontos parancsnoka - számolt be az afgán titkosszolgálat.
Vágólapra másolva!

A terrorcsoport harmadik legfontosabb afgán vezetőjének számító Sahidulla Sahid, a pakisztáni tálibok egykori szóvivője, aki januárban tíz afganisztáni és pakisztáni csoport nevében hűséget fogadott az IÁ vezetőjének, Abu Bakr al-Baghdadinak, öt társával együtt kedden vesztette életét - mondta egy tisztségviselő.

Komoly hatásra számítanak

Haszib Szediki, az afgán nemzetbiztonsági igazgatóság szóvivője a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta, a parancsnok ki akarta terjeszteni az Iszlám Állam afganisztáni működését más területekre is, és halála komoly hatással lesz a szervezet tevékenységére. Sahidon kívül Gul Zamán, az Iszlám Állam második legfontosabb afganisztáni vezetője, valamint 49 további dzsihadista vesztette életét a támadássorozatban, amely a kelet-afganisztáni Nangarhár tartományban történt.

Kiszorították a tálibokat

Az Iszlám Állam a Pakisztánnal határos Nangarhárban a legaktívabb, miután a térségből nemrég kiszorították az afganisztáni tálibokat. Az al-Baghdadi vezette szervezet afgán hívei jórészt korábbi tálib felkelők, akik kiábrándultak abból, hogy a táliboknak még mindig nem sikerült ismét hatalomra kerülniük Kabulban.

Augusztus óta tartanak a támadások

A szélsőséges szunnita Iszlám Állam tavaly júniusban villámhadjáratot indított, és azóta elfoglalta Szíria és Irak jelentős részét. A nemzetközi terrorellenes koalíció tavaly augusztus óta támadja légicsapásokkal az iraki hadállásokat, a katonai műveletet szeptemberben kiterjesztette Szíriára is. Amerikai drónok az utóbbi időben Afganisztán területén is mérnek csapásokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről