Alaposan megritkítják az amerikai hadsereget

Vágólapra másolva!
Negyvenezer fővel csökkentik a következő két évben az amerikai szárazföldi hadsereg létszámát. A tervezett intézkedés érinti a külföldi csapatokat is.
Vágólapra másolva!

A potenciális létszámcsökkentést olyan időszakban tervezi a Pentagon, amikor Barack Obama elnök adminisztrációja éppen az Iszlám Állam elleni következő lépéseit fontolgatja – emlékeztetett a USA Today.

Az elnök hétfőn jelentette be, hogy egyelőre nem merült fel újabb csapatok küldése Irakba, ahol jelenleg mintegy 3500 amerikai katona állomásozik.

F/A-18F Super Hornet harci gép száll le a Carl Vinson amerikai repülőgép-hordozó fedélzetére, miután visszatért az Iszlám Állam elleni bevetésről Forrás: MTI/EPA

A polgári alkalmazottakat is érinti

Az egyenruhások mellett 17 ezer civil alkalmazottól is megválik a hadsereg; a létszámcsökkentésről szóló tervet a héten jelentik majd be.

2017. szeptember végére az amerikai hadsereg létszáma ezzel 450 ezerre csökken.

Az iraki és afganisztáni háború csúcspontján 570 ezresre duzzadt a létszám Forrás: Az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete

Nem meglepetés

A létszámcsökkentés egyébként várható volt – írta a lap. Az iraki és afganisztáni háború csúcspontján 570 ezer fősre duzzadt a hadsereg, így tudták ugyanis biztosítani, hogy a külföldi bevetés ne legyen hosszabb egyévesnél.

A tervezettnél alacsonyabb azonban nem lehet a hadsereg létszáma Michael O’Hanlon szerint. „Ennél nagyobb mérvű csökkentés már kimondottan aggasztana” – mondta a Brookings Institution katonai elemzője.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről