Az érvényességi küszöbnél billeg a holland népszavazás

politics Horizontal Dutch Prime Minister Mark Rutte casts his vote in the referendum on the ratification of the association agreement between the EU and Ukraine held in the Netherlands, in The Hague, on April 6, 2016.
Dutch people began voting on April 6
Mark Rutte is szavazott
Vágólapra másolva!
Jelentős fölénnyel vezetnek az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződés ellenzői a megállapodás ratifikálásáról kiírt hollandiai népszavazáson a szerda este közzétett exit pollok szerint. A szavazók körülbelül 64 százaléka elutasította a megállapodást, míg 36 százaléka támogatta, de nem tudni, hogy érvényes volt-e a referendum.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem tudni biztosan, hogy érvényes lesz-e a társulási szerződésről szóló, egyébként nem kötelező jellegű referendum. A legutolsó becslések szerint a szavazásra jogosultak 32 százaléka járult az urnák elé, a statisztikai hibahatár azonban 3 százalék. A népszavazás csak akkor érvényes, ha a választók több mint 30 százaléka részt vesz rajta.

Mark Rutte is szavazott Forrás: AFP/ANP/Bart Maat

Felülvizsgálnák az egyezményt

Mark Rutte holland miniszterelnök szerda este azt mondta, kormánya nem hagyná figyelmen kívül, ha érvényes referendumon győznének a nem szavazatok. Elmondta, ebben az esetben felülvizsgálnák az egyezmény ratifikálásáról szóló döntést.

Az euroszkeptikusok akarták

Geert Wilders, a szélsőjobboldali populista Szabadságpárt vezetője ugyanakkor nagyszerűnek nevezte az eredményt, és reményét fejezte ki, hogy a részvételi arány eléri az érvényességi küszöböt.
Három holland euroszkeptikus szervezetnek több mint 400 ezer támogató aláírás megszerzésével sikerült elérnie, hogy referendumot írjanak ki a kérdésről. Még ha a népszavazás nem kötelező érvényű is, szakértők szerint

valószínűleg mérvadónak tekintik majd

egy olyan országban, ahol az euroszkeptikusok állnak a népszerűségi listák élén. Hollandiában 2017-ben lesznek parlamenti választások.

Szerződést nem bontanának

Elemzők szerint a referendum semmiképpen nem vonhatja maga után a társulási szerződés felbontását, a legrosszabb esetben a holland kormány mentességet (opt out) kérne a megállapodás alól. A társulási megállapodás ellenzőinek esetleges győzelme azonban komoly politikai kudarcot jelentene az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Hollandia számára. Bár az EU és Ukrajna között 2014-ben létrejött társulási szerződés részének számító szabadkereskedelmi megállapodás január 1-jén ideiglenesen életbe lépett, az egyezményt ratifikálnia kell az Európai Unió mind a huszonnyolc tagállamának. A társulási megállapodásnak a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok mellett a politikai párbeszéd erősítése is a célja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!