Rosszul járhatnak, akik Németországba készülnek

munkahelyi elvárások spanyolországban és németországban, munkások egy Dingolfingi BMW gyárban
Vágólapra másolva!
A német munkaügyi miniszter öt év Németországban tartózkodáshoz kötné, hogy az unió más tagállamaiból érkező munkavállalók hozzáférhessenek a német szociális juttatásokhoz. Merkelnek tetszik a javaslat. 
Vágólapra másolva!

Az újonnan érkező uniós munkavállalókat a németek automatikusan kizárnák a szociális juttatásokból, többek között a munkanélküli-segélyből – írja a Zeit.

Szigorítanak

Andrea Nahles munkaügyi miniszter nem engedné, hogy az unió más tagországaiból érkező munkavállalók öt évig hozzáférhessenek a német szociális ellátórendszerhez.

Az erről szóló tervezetet a szociáldemokrata politikus már be is nyújtotta. A Zeit információi szerint Angela Merkel német kancellár támogatja munkaügyi minisztere javaslatát.

Egyre terheltebb a német szociális ellátórendszer Forrás: Jaguar Land Rover

Egyszeri könnyítés

A tervezett jogszabály ez idő alatt mindössze egyszer tekintene el a szigorú korlátozástól. Ha például az uniós munkavállaló elveszíti az állását, akkor egyszer,

maximálisan egy hónapig kapna támogatást a német államtól.

A juttatás fedezné a segélyt igénylő alapvető szükségleteit, mint a lakhatás, az orvosi ellátás és az élelmiszer-vásárlás. Emellett akkora összegű kölcsönt kapna, amiből haza tud utazni, hogy saját országában vegye igénybe a neki járó szociális juttatásokat.

Merkel is támogatja az uniós bevándorlók jogainak a csorbítását Forrás: AFP/Armin Weigel

Már hat hónap után

A jelenlegi szabályozás szerint hat hónapnyi folyamatos németországi tartózkodás után részesülhetnek az uniós bevándorlók a német ellátórendszer támogatásaiból.

A nem keresőképeseknek három hónapnyi kintlét is elég, hogy segélyt kapjanak.

Németországban emellett néhány hónapos munkaviszonnyal nemcsak munkanélküli-segélyre jogosultak az unióból érkező bevándorlók, hanem a Hartz IV típusú támogatásra is. A Hartz IV-re jogosultak helyett a helyi önkormányzat fizeti a lakbért és a fűtést.

A brit kormányfő ötletet adott a többi uniós jóléti államnak is Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Angol dominóeffektus

David Cameron brit miniszterelnök idén február 19-én állapodott meg az Európai Unió kormányfőivel, hogy szigoríthatja a magyar és más uniós munkavállalóknak járó szociális juttatások és támogatások feltételeit.

A brit kormányfő legtöbb vitát kiváltó követelését illetően olyan megoldás született, amelynek értelmében az Egyesült Királyságban akár hét éven át is korlátozhatnák az unióból érkező munkavállalóknak járó, foglalkoztatással összefüggő juttatásokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről