Europol: Újabb terrortámadásokat követhet el Európában az Iszlám Állam

párizs merénylet brüsszel elfogás
Brüsszel, 2016. március 18. Belga rendőrök egy lezárt műveleti területen a brüsszeli Molenbeek negyedben 2016. március 18-án, ahol rendőrségi és sajtóhírek szerint elfogták a novemberi párizsi terrortámadások feltételezett főszervezőjét, Salah Abdeslamot. (MTI/EPA/Laurent Dubrule)
Vágólapra másolva!
Nagy valószínűség szerint újabb támadásokat tervez elkövetni Európában a közeljövőben az Iszlám Állam – közölte az európai uniós tagországok rendőri együttműködési szervezete, az Europol.
Vágólapra másolva!

Leginkább azok az országok lehetnek veszélyben, amelyek részt vesznek a Szíria és Irak területén tevékenykedő, az Iszlám Állam legyőzésén munkálkodó katonai koalícióban. Titkosszolgálati információk szerint a dzsihádisták több tucat embert irányítanak Európában, akik képesek terrortámadások elkövetésére. Erről ebben a cikkünkben mi is írtunk korábban.

Ők irányították az egész európai merényletsorozatot

A beszámolók szerint a terrorszervezet megtalálja és több esetben arra buzdítja a társadalom peremére sodródott vagy mentálisan terhelt fiatalokat, hogy a nevében támadásokat kövessenek el.

Belga rendőrök egy lezárt területen a brüsszeli Molenbeek negyedben Forrás: MTI/EPA/Laurent Dubrule

Ismert taktika

Az Europol felhívta a figyelmet arra, hogy az Iszlám Állam a Közel-Keleten ismert taktikáját – például az autóba rejtett pokolgépekkel vagy más módon elkövetett robbantásokét – bevetheti Európában is, ahogyan ezt a párizsi vagy a brüsszeli összehangolt merényletek is bizonyítják.

A jelentés kiemelte, hogy míg a terrorszervezet korábban elsősorban a katonai és rendfenntartó erőket célozta, ma már a civil lakosságot is célba veszi, amivel

a társadalom megfélemlítését kívánja elérni.

Az olyan infrastruktúrák, mint az elektromos hálózat vagy az atomerőművek, a jelentés szerint jelenleg nem tartoznak a kiemelt célpontok közé. Az Europol azt kérte az uniós tagállamoktól, hogy fokozzák az együttműködést a kiberfenyegetés megelőzése terén, mivel az ilyen típusú támadások sem zárhatók ki.

Egyszerűtől a bonyolultig

Az év elején Marokkóban meghiúsított, az Iszlám Államhoz köthető támadást követően talált biológiai és kémiai fegyverek arra utalnak, hogy a terroristák kiszélesítették Európában is bevethető eszközeik skáláját, a jelentés szerint ugyanakkor továbbra is nagyobb a valószínűsége az egyszerűbben beszerezhető, könnyen kezelhető és rövid távon hatékonyabb automata lőfegyverek, kések és a járművekbe rejtett pokolgépek használatának.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!