A brit törvényhozás is jóváhagyta a brexitet

angol zászló öltöny ruha kalap York, England.
YORK, ENGLAND - AUGUST 20: Friends wearing Union Flag jackets attend the annual classical Proms Spectacular concert held on the north lawn of Castle Howard on August 20 2016 in York, England. This popular outdoor picnic concert celebrates the best of British with a rousing medley of traditional orchestral anthems from the English National Orchestra and guest performances from soloist Aled Jones. (Photo by Ian Forsyth/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A londoni parlament felső kamarája módosítások nélkül véglegesítette hétfőn azt a kormányzati határozattervezetet, amelynek törvényhozási elfogadása a brit legfelsőbb bíróság januári döntése alapján szükséges a brit EU-tagság megszüntetéséhez.
Vágólapra másolva!

A londoni parlament felsőházában hétfő éjjeli végszavazásával véget ért a többhetes eljárás. Ennek értelmében Theresa May miniszterelnök

a lisszaboni szerződés 50. cikkelye alapján bármikor hivatalos értesítést küldhet Brüsszelnek arról, hogy az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból.

Az 50. cikkely szabályozza – és aktiválása hivatalosan elindítja – a kilépési folyamatot, kétévi időtávlatot meghatározva az EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalásokra.

Az előzetes hírek szerint Theresa May akár ezen a héten bejelentheti az 50. cikkely aktiválását, de a Downing Street hétfőn ezt kizárta. A miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint a kormányfő várhatóan március utolsó hetében küld értesítést az EU-nak a kilépési folyamat elindításáról.

Theresa May nem akart tárgyalni a brit parlamenttel Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

Az alsóház a múlt hónapban már módosítások nélkül elfogadta az 50. cikkely aktiválásáról szóló törvénytervezetet, amely ezután a felső kamara elé került.

A Lordok Háza két olyan módosítást fűzött a tervezethez, amelyeket a kormány nem kívánt belefoglalni a törvénybe. Az egyik felsőházi módosítás a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogainak garantálására szólította fel a kormányt, a másik pedig arra, hogy az Európai Unióval a kilépés feltételeiről kötendő majdani megállapodást terjessze jóváhagyásra a parlament elé. Ezeket viszont az alsóház elvetette, és most a felsőház is.

A kormány szeretne megállapodást a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogainak garantálásáról. Amennyiben sikerül egyezségre jutni a brexitről, a megállapodást a parlament elé terjeszti, még azelőtt, hogy az egyezményt az Európai Parlament és az EU-tagországok megtárgyalnák.

Theresa May miniszterelnök ugyanakkor azt elvetette, hogy ezekben a kérdésekben a brit törvényhozás előre megkösse a kormány kezét.

London emellett az Európai Unióban maradó országokkal viszonossági alapon egyezségre akar jutni az ott élő britek jogosultságainak garantálásáról.

May korábbi álláspontja szerint a cikkely aktiválása az ő személyes döntési jogkörébe tartozik, és ehhez nem kell előzetes parlamenti jóváhagyás. Azonban a tervezetett a Lordok Háza és az alsóház is áttárgyalta: végül az eredetei szöveggel lett véglegesítve az 50. cikkely aktiválásáról szóló törvény.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!