Az új király megkezdte uralkodását Malajziában

Vágólapra másolva!
Ma kezdte meg uralkodását az új maláj király Kuala Lumpur-i palotákában. Bár a koronázás már decemberben meg volt, hivatalosan csak mostantól uralkodik V. Muhammad.
Vágólapra másolva!

A tiszteletére tartott ünnepségen átvette a hatalmát szimbolizáló maláj tört és ezzel kezdetét vette az uralkodása.

V. Muhammad az egyik legfiatalabb király Malajziában

Az ünnepségen részt vett Najib Razak miniszterelnök és felesége, valamint Zahid Hamidi miniszterelnök-helyettes és Muhtadee Billah brunei trónörökös is.

A 47 éves, hithű muszlim V. Muhammad a délkelet-ázsiai ország 15. uralkodója. Nagy-Britanniában tanult, a délkelet-ázsiai ország történetében ő az egyik legfiatalabb király. Eddig Malajzia konzervatív-iszlamista északi szövetségi államának, Kelantannak volt a szultánja, és a trónon az ország addigi legidősebb királyát, a 89 éves Ibni al-Marhum Tuanku Abdul Halimot váltotta, aki kivételesen kétszer is viselte a vezetői tisztséget.

Malajziában 5 évente választanak új királyt

V. Muhammad az extrém sportok és az autók nagy kedvelője, futóversenyeken vesz részt, és a laza utcai viseletet részesíti előnyben.

Malajzia uralkodóját, aki egyben a hadsereg parancsnoka is, nagy tisztelet övezi, annak ellenére, hogy szerepe pusztán jelképes, a politikai hatalom ugyanis a kormányfő kezében összpontosul. A király bírálata tilos az országban, portréja pedig ott díszeleg valamennyi középület falán.

A csaknem 29 millió lakosú Malajziában ötévente választással kerül trónra az új király, ami a világon egyedülálló.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!